Dostupni linkovi

Petković najavio formiranje Zajednice srpskih opština


Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo
Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo
Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da će predstavnici Srba sa severa Kosova krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je na konferenciji za novinare 30. jula naveo da će to biti odgovor ukoliko vlasti na Kosovu ne odustanu od namere da od 1. avgusta krenu u implementaciju odluka o tablicama i ličnim kartama.
Od 1. avgusta, pored izdavanja takozvane ulazno-izlazne isprave, na Kosovu počinje i preregistracija automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

"Srbi nemaju više šta da čekaju. Ako oni mogu da se ponašaju kako hoće onda je normalno da Srbi krenu u formiranje ZSO, evo prošlo je deset godina, oni moraju za sebe da obezbede svoja prava", rekao je Petković.

Na pitanje o detaljima formiranja ZSO, Petković je odgovorio da će javnost biti o svemu na vreme obaveštena.

ZSO je dugotrajni kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dve strane, započetog uz posredovanje Evropske unije pre jedanaest godina. Njeno formiranje je dogovoreno u Briselu 2013. godine u okviru tog dijaloga.

Dve godine kasnije se u Briselu dogovaraju i principi o formiranju Zajednice, za koje je Ustavni sud Kosova decembra 2015. godine utvrdio da nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava.

Na osnovu te odluke Ustavnog suda, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.
Petković je na konferenciji za novinare 30. jula naveo da bi ZSO omogućila kolektivna i individualna prava Srba na Kosovu.

On je odluke Vlade Kosova o preregistraciji i ličnim kartama nazvao "protivpravnim".
Petković je rekao da se vlasti na Kosovu, kada je reč o ličnim kartama, pozivaju na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja.

Tim članom "svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim 'ulaznim-izlaznim' dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju".

"Ono što sigurno ne piše u tački 3. to je da se ovo pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane odnosi konkretno na Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Petković.

On je ocenio da se ta tačka odnosi na građane Srbije, koji žive u centralnoj Srbiji, a ne na građane koji, kako je rekao, žive na Kosovu.

"Kurtija ne interesuje sporazum, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, odnosno imaju prebivalište na KiM. Želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM", ocenio je Petković.
Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
Komentarišući odluku vlasti na Kosovu o preregistraciji, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković je ocenio da je i to, kako je naveo, primer namere ukidanja institucija Srbije na Kosovu.

Petković je rekao da prethodno uspostavljen režim stikera treba da važi sve dok se na visokom nivou ne usvoji trajno i konačno rešenje za tablice.

"A do tada taj sporazum važi i za KM tablice", naveo je on.

Petković je izneo podatak da na Kosovu ima oko 10 hiljada tablica koje izdaje Srbija.

"Ali Kurtija zanima samo kako da izbaci sa Kosova srpske registarske tablice... Kurti mora da zna da Srbi neće to da učine, jer neće da žive u lažnoj državi već žele da žive u svojoj državi i imaju svoje institucije", poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije je rekao da se nada da će zemlje Kvinte izvršiti pritisak na kosovskog premijera da odustane od primene odluka, jer bi ti moglo, kako je rekao, da "izazove ozbiljnu krizu".

On je naveo i da se nada da će međunarodna zajednica, potencirajući zemlje Kvinte, podržati odluku vlasti u Srbiji da krenu u formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti: Reciprocitet sa dokumentima i registarskim tablicama u skladu sa zakonom

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao je da je odluka Vlade koju vodi način da zaštiti Srbe od diskriminatornih radnji.
Ovo će biti i jedna od tema sastanka Saveta bezbednosti Kosova koja se održava 31. jula.
Kurti je, putem video poruke na srpskom jeziku, poručio da odluku Vlade Kosova od 29. juna ne treba drugačije posmatrati nego kao "odgovor na kršenje vaših prava, vaših prava kao građanina Republike Kosovo".

"Ono što sada počinjemo 1. avgusta, Srbija je počela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo na raspolaganju dokazujući da je svaki naš postupak samo poštovanje zakona koji, kao takav, svakoga tretira isto", rekao je Kurti.
U opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.
Takođe na sednici Vlade Kosova u junu je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije.
Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova, sva ona lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobiti potvrdu koja zamenjuje isprave.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. jula da je zabrinut uoči primene tih odluka.

Najavljen Vučićev sastanak sa Srbima sa severa Kosova

Visoki funkcioner Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, rekao je 30. jula da "nas u narednom periodu čeka nas pravi pakao od strane Prištine i (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija".
Selaković nije pružio više detalja, ali je najavio da će se Vučić tokom subote sresti sa političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova, a da će se javnosti obratiti 31. jula.

XS
SM
MD
LG