Izvor: RTS, 21.Okt.2021, 14:29

Petković: Izjava Bisljimija da neće formorati ZSO vrhunac neodgovornosti

Najnovije izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće formirati Zajednicu srpskih opština vrhunac su neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Zbog toga, kako kaže Petković, molimo Evropsku uniju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština.

"Reč je o flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora, a ucenjivačke i jednostrane izjave čiji je potpisnik Bisljimi ne pomažu ni normalizaciji odnosa ni potrazi za kompromisnim rešenjem", dodaje Petković.
Beograd je, sa svoje strane, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali sa druge strane pregovaračkog stola na delu je potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore, navodi direktor Kancelarije za KiM.
"A razgovora o Zajednici srpskih opština će biti i to već na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija. Zato bi Prištini i Bisljimiju bilo mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o fomiranju ZSO, umesto što upućuju pretnje. Nije Beograd kriv što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu", zaključuje Petković.
Prvi sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, održava se u Briselu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković optužio prištinskog pregovarača za urušavanje dijaloga

Izvor: Danas, 21.Okt.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je izjava prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Kosovo neće formirati Zajednicu srpskih opština "vrhunac neodgovornosti i cinizma" i da to direktno urušava nastavak dijaloga sa Beogradom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.