Petković: Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 17:56

Petković: "Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se povodom najnovijeg poteza tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Njegovo saopštenje vam prenosimo u celini.

"Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS doo na Kosovu i Metohiji, ćerke firme Telekoma, jer ovde nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda.

Kompaniji MTS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke tzv. Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali Priština zbog svojih jednostranoh akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija.

I ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama Kurti je povukao prvi potez, i stoga će i odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih

demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu.

O najnovijem aktu samovolje Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem smo prvog dana obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Kvinte, zahtevajući hitnu reakciju, a naša država će, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu.

U vreme kada je MTS doo regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu, međutim kod Kurtija očigledno ništa nije u redu.

Podsetiću da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na KiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU.

Dakle, Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i Dopuna zaključaka.

Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, i sve to hiroviti Aljbin Kurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje.

Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rade

jednog poslovnog subjekta, a to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga.

Kurti na ovaj način takođe na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni

posrednici.

Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.