Pauer: Stvaranje ZSO suštinski korak za nastavak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Izvor: Beta, 12.Maj.2023, 17:18

Pauer: Stvaranje ZSO suštinski korak za nastavak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je danas u Prištini da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) suštinski korak da se obezbedi nastavak procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem prenela poruke administracije američkog predsednika "o poslednjem dogovoru dve zemlje".Prema njenim rečima, hitno je formiranje "Asocijacije - Zajednice" i sprovođenje sporazuma.Dodala je da proces normalizacije treba da se završi međusobnim priznanjem i da je to i dalje stav SAD."Kao predstavnik Bajdenove administracije, (predsednika SAD Džozefa Bajdena) došla sam da pojačam poruku koju je njegova administracija rekla o važnosti sprovođenja sporazuma koji će dovesti do normalizacije koja će biti izuzetno važna za Kosovo i Srbiju", kazala je ona.Navela je da je bilo "opsežnih razgovore u poslednjih nekoliko sati o hitnosti osnivanja Asocijacije (ZSO)" kao i o, kako je kazala, "hitnosti potpunog sprovođenja svih aspekata sporazuma"."Nadamo se da će strane sa konkretnim predlozima preći u naredne faze dijaloga", naglasila je ona.Pauer je rekla da su "politički izbori pred kojima se nalaze dve zemlje veoma teški"."U ime SAD i Bajdena, želim još jednom da podvučem hitnost da se krene dalje sa implementacijom, kao i važnost razgovora ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pauer: Stvaranje ZSO suštinski korak za nastavak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Izvor: Danas, 12.Maj.2023

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je danas u Prištini da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) suštinski korak da se obezbedi nastavak procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Nastavak na Danas...

Hovenijer: Puna implementacija sporazuma, uspostaviti ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2023

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je u susretu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i direktorkom USAID-a Samantom Pauer ponovio važnost pune implementacije sporazuma iz dijaloga, uključujuci i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Samanta Pauer: SAD se zalažu za primenu svih sporazuma između Kosova i Srbije

Izvor: VOA, 12.Maj.2023

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je u Prištini da se administracija Sjedinjenih Američkih Država zalaže za primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu između Kosova i Srbije. Ona je istakla da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.