Patrijarh Irinej: Dignite glas u zaštiti Srba na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 01.Jun.2018, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Dignite glas u zaštiti Srba na Kosovu

Patrijarh srpski Irinej apelovao je na Generalnu skupštinu Konferencije evropskih crkava da digne glas u zaštiti nevinog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je prognan i prema kojem se vrši nepravda na koju svet gleda otvorenim očima.

"Molim ovo uzvišeno telo da bar jednom rečenicom digne svoj glas i zaštiti nevini srpski narod koji je prognan i da zahteva da se taj narod vrati u svoje domove, na svoje prostore i da bude tamo gde je više od hiljadu godina", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << patrijarh Irinej u Novom Sadu.

Patrijarh srpski je zamolio evropske crkve da dignu svoj glas protiv nepravde i protiv toga što se jednom narodu, srpskom, oduzima 17 procenata njegove teritorije samo zato da bi se udovoljilo jednom narodu sa kojim su Srbi dugo živeli.

"Mi ni danas nemamo ništa protiv da živimo zajedno, ali oni ne žele i uništavaju sve ono što je naše, počev od naših svetinja pa do grobalja, sve sa ciljem i željom da se unište svi tragovi i koreni istorije jednoga naroda i jedne kulture. To je nepravda koju danas svet gleda otvorenim očima", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je ukazao da je to strašna nepravda ovog vremena u kojoj učestvuju moćnici sveta, nažalost, dojučerašnji srpski prijatelji.

Patrijarh Irinej je napomenuo da je Kosovo i Metohija srpska sveta zemlja, deo srpske istorije, kulture, najvećih svetinja, hrišćanske kulture, gde se nalaze najveći srpski manastiri i crkve, više od 1.500.

"Nažalost, poslednjih godina mnogi su devastirani, mnogi su uništeni, sada su opljačkani i, ono što je najtragičnije, srpski narod je proteran sa tih prostora. Užasna, velika nepravda", istakao je srpski patrijarh.

Irinej je napomenuo da je srpski narod prognan sa Kosova i Metohije i da ne sme i nije u prilici da dođe i poseti svoj dom koji je ili porušen ili uzurpiran. On je podsetio na slučaj od prošle godine, koji je ostao bez odjeka u svetu, kada je ubijen srpski izgnanik koji je došao nakon 15 godina samo da poseti svoju kuću.

"Kada je ušao u dvorište, tad je sadašnji vlasnik te kuće, koju je uzurpirao, uzeo pušku i ubio čoveka u dvorištu. Za to niko nije odgovarao. I ne samo za to, nego i mnogi, mnogi strašni zločini i događaji dešavaju se bez reagovanja", rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o ulozi crkve u svetu, partijarh Irinej je rekao da Srpska pravoslavna crkva, koja je član evropske zajednice crkava, uvek daje doprinos i iskreno sarađuje u toj velikoj međucrkvenoj organizaciji.

Patrijarh Irinej je istakao da u vremenu u kome živimo, u kome ima mnogo nepravde i zla, mnogo neprijateljstava i zločina, crkva ima vrlo veliko i uvaženo mesto, zbog čega se očekuje da crkve kako u Evropi tako i širom planete dignu glas protiv mnogih negativnih pojava u ovom vremenu i svetu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.