PRIŠTINA U PREGOVORE ŠALJE OLBRAJTOVU I AHTISARIJA Albanci dali milione diplomatama za dijalog sa Beogradom

Izvor: Blic, 07.Maj.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIŠTINA U PREGOVORE ŠALJE OLBRAJTOVU I AHTISARIJA Albanci dali milione diplomatama za dijalog sa Beogradom

Prištinske vlasti učiniće sve da tehnički dijalog sa Beogradom ostave po strani i pokrenu pregovore o rešavanju statusa Kosova, zbog čega su u svoj tim angažovali poznate diplomate.

Kako je objavio "Sputnjik", vlasti na Kosovu angažovale su Martija Ahtisarija, finskog diplomatu koji je bio izaslanik UN za status KiM. Ahtisari je navodno sastavio i tim koji bi trebalo da "natera" EU da pristisne Beograd na brži tempo pregovora koji bi potom rezultirao potisivanjem sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Savetodavnu ulogu u ovom projektu Prištine trebalo bi da ima i Madlen Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD-a, koja se zalagala za bombardovanje Srbije 1999.

Kako navode, veliki novac za njihovo angažovanje skupila je dijaspora, ali i kosovski i albanski tajkuni.

- Priština sada ima problem sa EU i pokušava da ga premosti tako što bi u pregovore sa Beogradom uključila i Ameriku. To je u stvari i predlog samog Ahtisarija i on je već počeo da u ime Prištine, tačnije s timom koji je okupio, lobira u krugovima da Vašington pritisne Brisel da se pregovarački sto proširi - objavio je "Sputnjik".

Marti Ahtisari

Za ovu informaciju "Blic" nije dobio potvrdu u Vladi Srbije. Ipak, kako nam je rečeno, nije tajna da vlasti na Kosovu pokušavaju da promene format pregovora sa Beogradom, koji je otišao u sasvim suprotnom pravcu od onog koji je Priština očekivala.

- Oni su se nadali da će u pregovorima rešavanje statusa Kosova biti glavna tema, a dijalog se sveo na rešavanje tehničkih problema. Kosovskim vlastima se sada žuri i nije isključeno da su angažovali lobiste da priču o nezavisnosti dovedu do kraja - navodi sagovornik "Blica" iz Vlade.

Madlen Olbrajt

Da je angažman Ahtisarija i Olbrajtove za ubrzanje pregovora o statusu KiM moguć smatra Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i dobar poznavalac prilika na Kosovu. On navodi da bi to za Prištinu bio odličan marketinški potez budući da je Ahtisari tvorac plana o statusu Kosova, koji je prihvatila većina članica EU i koji je utkan u Ustav Kosova. S druge strane, Olbrajtova je, podseća on, poznata po sporazumu iz Rambujea.

- Kosovske vlasti pokušaće da izbore međunarodnu konferenciju na kojoj bi celokupna priča oko statusa KiM bila okončana - smatra Janjić.

On dodaje da nije isključeno i da Beograd želi da promeni format pregovora i da u njih uključi predsednika države, pogotovo što na tu funkciju uskoro dolazi Aleksandar Vučić.

- Po prvobitnoj zamisli, trebalo je da predsednici sede za pregovaračkim stolom, ali je Tomislav Nikolić odlučio da to prepusti Vladi, odnosno tadašnjem premijeru Ivici Dačiću. Kada se dijalog vodi na premijerskom nivou, gubi se politička dimenzija pregovora i oni su se vratili na tehnički nivo - navodi Janjić.

Beograd je odavno spreman za nastavak dijaloga, a kako navodi izvor "Blica" iz Vlade, u razgovoru sa predstavnicima Evropske komisije, srpski funkcioneri izrazili su spremnost da se pregovori nastave već sledeće nedelje. Ipak, čeka se odgovor iz Prištine, koja naredne nedelje odlučuje o vanrednim izborima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.