PR: Normalizujemo odnose sa Srbijom

Izvor: B92, 18.Okt.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PR: Normalizujemo odnose sa Srbijom

Priština -- Poslanici Skupštine Kosova su sa 68 glasova za usvojili Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koju je predložio predsednik vlade Hašim Tači.

Većina stranaka podržala je ovu rezoluciju, dok su njeni najveći protivnici poslanici Samoopredeljenja. Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke glasao je za ovaj dokument, dok je Rada Trajković odbacila rezoluciju i odbila da glasa za dokument koji Kosovo tretira kao samostalnu državu.

Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 68 glasova za, 3 protiv i 4 uzdržana, Skupština Kosova danas je usvojila rezoluciju koja predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Rezoluciju je predložila vladajuća Demokratska partija Kosova, a njenom usvajanju najviše su se protivili poslanici Samoopredeljenja.

Lider ovog pokreta Aljbin Kurti je, tražeći od poslanika da ne glasaju za rezoluciju, rekao da će od političkog dijaloga s Kosovom Srbija samo profitirati.

"Ovakvu rezoluciju bi trebalo da usvoji Skupština Srbije. Srbija treba da se izvini Kosovu i da reši sudbinu nestalih, o kojima nemamo nikakve informacije”, kazao je Kurti.

Današnja sednica je počela zahtevom predsednika Skupštine da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije povuku iz dvorišta parlamenta i optužbom koja je izneta protiv ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, kako je navodno spreman da hapsi predsednike parlamenta i države.

U rezoluciji se ističe da kosovska skupština "podržava normalizaciju odnosa između dve nezavisne i suverene države u interesu rešenja problema koji postoje između dve države, poboljšanje života građana i unapređenja evropske agende za dve države i za region".

Kosovska skupština založila se za to da se ponovi princip po kojem EU treba da olakša proces razgovora između Republika Kosova i Srbije, a SAD da ga podrže.

U rezoluciji se ističe da rezultati dijaloga treba da budu u saglasnosti sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem Kosova.

Predviđeno je da dijalog vodi kosovska vlada, uz učešće nadležnih skupštinskih komisija, da redovno izveštava skupštinu o toku dijaloga, a sporazum bi na kraju trebalo da bude ratifikovan u skupštini.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke je rekao da njegova stranka podržava normalizaciju odnosa i otvaranje dijaloga sa Srbijom, dok je Rada Trajković odbacila ovu izjavu, dodavši da ona neće glasati za rezoluciju koja Kosovo definiše kao suvereno i sa teritorijalnim integritetom.

Tači: Dobrosusedstvo uslov za evrointegracije

Premijer Hašim Tači naglasio je da su normalizacija i dobrosusedstvo uslov za evroatlanske integracije pred kojima se Kosovo nalazi.

Pre samog glasanja poslanicima se obratio premijer Tači koji ih je pozvao da usvoje rezoluciju, rekavši da je "Kosovo slobodno i nezavisno, ali da nezavisnost nije dovoljna sama po sebi".

"Kosovo se nalazi pred integracijom u NATO i EU i normalizacija i dobrosusedstvo su uslov za ove integracije," dodao je Tači. On tvrdi da se normalizacija neće odraziti negativno na status Kosova. "Kosovo je suvereno i nezavisno. Istorija se nikad ne vraća unazad", uveren je Tači.

Protiv rezolucije su glasala tri poslanika, dok su četvorica bila uzdržana.

Žbogar: Ešton i Klinton stale iza Rezolucije

Kako pišu "Novosti", državna platforma biće i svojevrsni odgovor na Rezoluciju o normalizaciji odnosa.

Kako je ovom listu rečeno u Vladi Srbije, za Srbiju je neprihvatljiv ceo dokument, a posebno prva tačka, koja podrazumeva da prištinski parlament podržava normalizaciju ”između dve nezavisne države, Kosova i Srbije”.

Premijer Dačić poručio je da Srbija ne beži ni od jedne teme i sagovornika, ali da razgovori moraju biti statusno neutralni:

"Priznanja neće biti. U našem interesu je da se pitanje Kosova reši. Spremni smo da razgovaramo i ne stoje optužbe da smo mi ti koji kočimo dijalog," rekao je Dačić, koji je i najavio sastanak sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton.

Eštonova će o načinu na na koji će dijalog biti vođen posebno razgovarati i sa Hašimom Tačijem.

Vašingtonu i Briselu se žuri da dve strane ponovo sednu za sto i zato su i insistirali da kosovski parlament usvoji rezoluciju o dobrosusedskim odnosima, smatra Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM:

"Ta rezolucija je za unutrašnju upotrebu i tekst je tako ”skrojen” da dobije podršku svih političkih faktora, pa i opozicije, kako bi se smirile tenzije u Prištini. Rezolucija ne postavlja nikakve posebne uslove za nastavak dijaloga i Srbija na nju ne treba da reaguje."

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Semjuel Žbogar izjavio je da Eštonova i američka državna sekretarka Hilari Klinton podržavaju rezoluciju.

Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za KiM, potvrdio nam je da naši poslanici ni na koji način neće ”tretirati” ovu rezoluciju:

"Naš stav je jasan, mi ne možemo razgovarati kao dve nezavisne i suverene države, jer Kosovo to nije. Dijalog mora da se vodi u skladu sa našim Ustavom i Rezolucijom SB 1244."

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Aleksandar Vulin za RTS je rekao da se radi o još jednom jednostranom potezu Prištine, kojim želi da ojača svoju pregovaračku poziciju: "To je nastavak njihove potrebe za jednostranim potezima. Ako hoćete neutralan dijalog, ne možete da govorite o dobrosusedskim odnosima. Priština pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo usvojilo rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2012

Skupština Kosova usvojila je danas, nakon petočasovne rasprave, rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom. ..Istorija se nikad ne vraća unazad. Kosovo je nezavisno i tačka : Hašim Tači  ..Većina parlamentarnih stranaka podržala je rezoluciju koju je predložila vladajuća Demokatska partija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.