POTRESNE SCENE NA KOSOVU: Čeka se na isplatu a nema novca

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 15:41

POTRESNE SCENE NA KOSOVU: Čeka se na isplatu a nema novca

Građani ogorčeni,ne mogu da podignu svoj novac.

Ispred Banke Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici i danas su dugi redovi građana, među kojima ima i osoba sa invaliditetom i roditelja dece sa smetnjama u razvoju, koji pokušavaju da podignu uplaćeni novac.

Danas su se građani okupili ispred glavne ekspoziture Banke Poštanske štedionice kako bi pokušali da podignu svoj novac. Okupljeni građani su za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo onlajn iskazali veliko nezadovoljstvo zbog trenutne situacije, jer većina njih nije u mogućnosti zbog već otežanog života i lošeg zdravstvenog stanja da odlazi u centralnu Srbiju.

Majka deteta sa smetnjama u razvoju Ivana Rakić postavlja pitanje kome smetaju i koga ugrožavaju deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom pa je neophodno oduzeti im životna sredstva.

- Ovo što nam danas rade je sramno i neljudski, ne mogu naći reči kojim bih se izrazila? Čemu služe međunarodne misije na KiM koje ne preduzimaju apsolutno ništa za ljudska prava najugroženijih osoba. Nikada nam nisu ni pomogli, a sada diplomatski ćute kada se ukida jedina pomoć koju dobijamo za ovu decu. Opstanak zavisi od primanja i dobijanja pomoći iz Srbije, a to su tuđa nega i pomoć, dečji dodatak, socijalna pomoć, minimalne plate i penzije. To malo od čega žive, i to im je uskraćeno. To nije samo bruka i sramota Prištine koja demonstrira silu na najslabijima, to je bruka i sramota međunarodne zajednice koja ih podržava u ovome da se naša deca pate pored svih borbi. Ovi jadni roditelji, pored svih ovih nemira i celokupne borbe, žive u strahu 25 godina, do sada bez lekova, namirnica, a sada i bez jedine pomoći koju nam Srbija pruža - navodi ona.

Nenad Pantović, osoba sa invaliditetom, kaže da su mu osnovne stvari za lečenje uskraćene.

- Sad je do toga došlo da ne mogu ni svoju penziju i socijalnu pomoć da podignem. Ja kao invalid moram da idem u centralnu Srbiju da podignem svoje pare. Mnogo je teško za lečenje i kupovinu tableta. Ja ne znam šta radi međunarodna zajednica i posmatračke misije, ovo je sramota zbog ovog naroda i ljudi, ne samo mene, već i starijih osoba koje neće moći da podignu svoja sredstava koja su zaradili za 40 godina - navodi Pantović.

Ksenija Janković, majka deteta sa smetnjama u razvoju, pokušala je da podigne tuđu negu i pomoć, ali nije bilo novca za isplatu.

- Nema novca da se isplati. Otežava mi svakodnevni život previše. Cela ova loša situacija i to što radi premijer Kurti je stvarno sramota. On kaže da on misli na narod, da štiti sve i da se drži prava, a bogami, kako se drži prava? Sramota, nemam reči, ovo je užas, danima je ovako. Nekad ne možemo ni da uđemo. Socijala je koliko-toliko data, ali tuđa nega i pomoć ne može da se isplati jer stiže na čekove, a poštar nam donosi na kućnu adresu. Užas i sramota - poručila je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.