PORUKA IZ PRIŠTINE ZA LAŽNOG PREMIJERA: Uznemirujuća je nesposobnost Kurtija

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2022, 22:18

PORUKA IZ PRIŠTINE ZA LAŽNOG PREMIJERA: "Uznemirujuća je nesposobnost Kurtija"

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti istako je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nesposoban da razume poruke i zahteve saveznika Kosova koji se odnose na dijalog i odnose sa Srbijom, prenosi Gazeta ekspres.

Hamiti je naveo da je Kurti u interviju za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ pokazao da je kasno shvatio zabrinutost i ozbiljnost situacije.

- Uznemirujuća je nesposobnost premijera Kosova Aljbina Kurtija da razume naše poruke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a i poruke naših saveznika na vreme, kako bi vodio mudru politiku, u koordinaciji sa našim saveznicima i prijateljima, u trenutku kada postoje intenzivni međunarodni napori da se zaključi dijalog za normalizaciju odnosa Kosova sa Srbijom, koji u osnovi treba da ima obostrano priznanje - kazao je Hamiti.

U intervjuu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" Kurti je rekao da je pristao na kompromis oko tablica nakon što ga je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer upozorio da bi se situacija na severu Kosova mogla ozbiljno i nepovratno pogoršati.

- Kriza registarskih tablica je mogla da se izbegne da je Aljbin Kurti na vreme shvatio težinu situacije, u koordinaciji sa saveznicima, SAD i Evropljanima, koji su tražili odlaganje primene odluke o registarskim tablicama kako bi se fokusirali na dijalog za normalizaciju odnosa, odnosno, sa fokusom na rešavanje velikih pitanja, koja rešavaju mala - naglasio je Hamiti.

Prema njegovim rečima, nedavna dešavanja Kurtiju treba da posluže kao lekcija.

- Iz Kurtijevog intervjua FAZ-u proizilazi da je kasno shvatio ozbiljnost situacije i mogućnost njenog „nepovratnog pogoršanja“, jer nije imao toliko informacija kao američki ambasador na Kosovu. Nadamo se da je Kurti nešto naučio iz ove situacije i da neće uraditi isto nakon što je naneo štetu zemlji, poljuljajući kredibilitet naših odnosa sa saveznicima, gestovima nerazumne tvrdoglavosti - kazao je Hamiti.

Hamiti je dodao da "alfa i omega" kosovske politike treba da bude bliska koordinacija sa saveznicima iz bezbednosnih razloga, jer prema njegovim rečima, Kfor ima ključnu ulogu.

- Završetkom dijaloga sa Srbijom, priznanjem od strane zemalja koje još nisu priznale Kosovo, otvara se put evroatlantskim integracijama. Kosovski savezi nisu stvar političkih nepredviđenih okolnosti u ovom trenutku. Oni su od vitalnog značaja za sadašnjost i budućnost Kosova, koje ima za cilj da postane deo međunarodnog sistema - poručio je Hamiti..
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.