Otvoreno pismo nedeljnika Vreme kosovskoj policiji

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo nedeljnika "Vreme" kosovskoj policiji

Beograd -- Kolegijum nedeljnika "Vreme" uputio je otvoreno pismo direktoru kosovske policije Rašitu Ćalaju povodom izbijanja požara na automobilu sa novinarima.

U pismu zahtevaju pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela "North city" i iz Ulice kralja Petra oko redakcije portala Kossev u Kosovskoj Mitrovici, forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u kolima i druge policijske radnje kako bi se rasvetlio taj slučaj.

"Policija iz Leposavića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzela je izjave od naših kolega. Tom prilikom je zaključila da je došlo do samozapaljenja vozila i saopštila da zbog toga neće pregledati snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice. Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa 'Vremena', smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposvića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja", navodi se u pismu.

U pismu se takođe ocenjuje da se samo na taj način može utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kom se nalazila novinarska ekipa "Vremena", kao i da očekuju da Ćalaj naloži brzu, efikasnu i temeljnu istragu. Neposredno pred administrativnim prelazu Jarinje u večernjim časovima 4. januara 2019. automobil u kome se nalazila tročlana ekipa "Vremena" sa kolegom iz portala "Le Courrier des Balkans" se zapalio.

Kola su buknula iznenada, a sve četvoro putnika bezbedno je napustilo vozilo koje je u potpunosti izgorelo. Tokom dvodnevnog službenog boravka u Kosovskoj Mitrovici, novinari su u noći između 3. i 4. janura parkirali vozilo na parkingu hotela "North city" koje je pokriveno nadzornim kamerama i, potom, 5. januara u popodnevnim časovima ispred redakcije Kossev-a (kossev.info) u Ulici kralja Petra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.