Oteli osmeh srpskoj deci

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oteli osmeh srpskoj deci

Ko će vratiti osmeh srpskoj deci sa Kosova i Metohije posle neverovatne odluke samozvanih kosovskih vlasti da velikom francuskom humanitarcu Arnou Gujonu, osnivaču organizacije Solidarnost za Kosovo, zabrane bez obrazloženja ulazak na KiM na neodređeno vreme.

- Od svoje humanitarne misije ne odustajem - obećava Gujon u izjavi za "Vesti", uz napomenu da Srbi računaju na tu pomoć i podršku.

Na ovu odluku će se žaliti i kucati na sva vrata međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << organizacija i misija, kako na KiM, tako i u Beogradu i Francuskoj.

"Neću se smiriti"

- Ne mogu da verujem i prosto je nemoguće da priznatoj, uglednoj humanitarnoj organizaciji bude uvedena zabrana i da se ozbiljno dovede u pitanje naša pomoć Srbima na KiM koju im pružamo već 14 godina. Moramo da vidimo kako ćemo tu situaciju da premostimo - u neverici je plemeniti Francuz koji živi u Srbiji.

Ove godine je i sedmi put poveo decu sa KiM na more, 42 mališana iz kosovskih enklava. Gujon kaže da su mališani toliko uživali da su na kraju boravka plakali i nisu hteli da se vrate kući!

- Naša organizacija je trebalo da renovira i jednu osnovnu školu, da poboljša uslove đacima koji u nju idu. Posle ove zabrane ne znamo kako da se organizujemo i sve to uradimo - priča Gujon.

Zabranu ulaska na KiM vidi kao težak udarac na humanitarni rad koji je ovim doveden u pitanje. Istovremeno, Gujon je zabrinut i zbog toga što ne zna šta će se dalje dešavati

- Sigurno je samo da se neću pomiriti i smiriti sve dok ne budem ponovo upalio sveću u Visokim Dečanima gde sam se krstio, dok ne budem ponovo poljubio ikonu presvete Bogorodice u manastiru Gračanica gde sam zaprosio svoju ženu i dok ne budem mogao da ponovo vidim svoje kumove, pobratime i prijatelje u Novom Brdu, Banjama, Crkolezu, Štrpcu i svim kosmetskim selima - rekao je Gujon uz napomenu da ima zvanično osam dana i svakako da će da se žali.

Koristiće, kaže, i sve legalne procese koje ima na raspolaganju.

- Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo - priča mladi humanitarac.

Gujon je zaustavljen u nameri da bude na otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raškoprizrenske u selu Prekovce kod Novog Brda, u koju je njegova organizacija uložila 50.000 evra. Priča da ga je kosovska policija ispitivala i pretresala tri sata.

- Kad sam na Merdaru cariniku dao srpsku ličnu kartu, rekao je: "Izađi iz auta". Odmah je naredio policajcu da me privede i stavi mi lisice na ruke. Policajac, pošto je bio Srbin, nije hteo da mi stavi lisice, pa su me odveli u njihove prostorije, ispitivali me i pretresali tri sata. Tada su mi, bez ikakvog obrazloženja, izrekli zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme - prepričava Gujon.

Ekipa kosovske obaveštajne službe ispitivala je mladog Francuza o humanitarnom radu, ali i o člancima u francuskom "Figarou" o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na KiM, kao i o dokumentarcu na francuskoj TV o kršenju ljudskih prava i teškom životu.

- Rekli su mi: "Pošto ti prljaš nas u Francukoj, mi ćemo da uprljamo tebe, tvoju ličnost, porodicu, imidž, na svaki mogući način, preko svih mogućih kanala." Kada vam neko iz obaveštajne službe kaže tako nešto, onda to nije svejedno, može da preplaši čoveka - ispričao je za "Vesti" Arno Gujon.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić osudio je zabranu ulaska na Kosovo francuskom humanitarcu Arnou Gujonu i ponašanje kosovske policije ocenio kao "skandalozno". On je na Tviteru napisao kako je Eparhija kojoj pripada kontaktirala međunarodne zvaničnike u Prištini zbog tog događaja.

- Danas smo iz Eparhije ovim povodom kontaktirali međunarodne zvaničnike u Prištini jer je Arno francuski i EU državljanin - napisao je Janjić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.