Otadžbina o golim lažima, SL o Jakšiću i Ristiću

Izvor: B92, 02.Jan.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otadžbina" o "golim lažima", SL o Jakšiću i Ristiću

Ideja o razgraničenju kojom će 80.000 Srba južno od reke Ibar ostati u “velikoj Albaniji“, biće “poslednja seoba Srba“.

To upozoravaju iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina“, prenosi Kossev.

U Novoj godini iz ovog pokreta se ipak nadaju “da će Gospod Bog sprečiti Aleksandra Vučića“ da “potpiše sveobuhvatni izdajnički sporazum sa separatistima iz Prištine“, a građanima žele da “i dalje budu kao do sada – deo Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije“.

“Sve dosadašnje seobe Srba sa KiM bile su pod pritiscima. Bilo to da su to bili Turci, Nemci, komunisti, natovci. Ovo će biti prvi dobrovoljni egzodus. On će biti u režiji Srbina, pa još u liku predsednika Srbije čije je ime Aleksandar Vučić.“

Povod za novo saopštenje ove političke organizacije je naslovna strana lista Telegraf od 20. decembra, u kom se iznose navodni detalji o planu razgraničenja kao finalnom produktu briselskih pregovora.

Telegraf iznosi tvrdnje da će četiri severne opštine pripasti Srbiji, a da će određenim manastirima na jugu Kosova biti zagarantovana eksteritorijalnost.

U Otadžbini sumnjaju u istinitost tih navoda i tvrde “prema glasovima koji se čuju iz Brisela, kako vlast iz Beograda pregovara sa separatistima, Srbiji treba da pripadne samo onaj deo teritorije koji je Petar Stambolić poklonio Kosovu i Metohiji, a to je mesna zajednica Lešak“. Dodaju i da, prema njihovim informacijama, “jezero Gazivode sa okolinom Srbija ustupa separatistima na 99 godina“.

Upozoravaju da predsednik Vučić, čije je geslo nekada bilo da “sve Albance sa Kosova i Metohije treba proterati preko Prokletija zarđalim viljuškama“, danas “tim istim Albancima poklanja sve do Kopaonika“.

Optužuju i medije – “Dnevni telegraf“, “Informer“, “Alo“, “Pink“ i druge da promovišu predsednikovu ideju o razgraničenju, tvrdeći da će na taj način doći do stvaranja velike Srbije sa Republikom Srpskom i severnim delom KiM i pitaju se “kakva je to Velika Srbija bez Pećke Patrijaršije i Crne Gore.“

“Gola laž“ je, kažu iz Otadžbine i da će Srbi južno od reke Ibar imati status kao što je Republika Srpska u BiH.

“Biće skoro šest godina od potpisivanja izdajničkog Briselskog sporazuma a da Vučić nije dobio Zajednicu srpskih opština. Ingerencije takve Zajednice su inače na nivou ribolovačkog saveza. Iluzija je onda da od Albanaca može da dobije nešto što podseća na Republiku Srpsku koja ima sopstveno sudstvo i policiju.“

I navod o eksteritorijalnosti manastira na KiM je “nebuloza“.

“Danas u svetu samo Sveta Gora u Grčkoj ima religioznu autonomiju, ali svi monasi u njima moraju da poštuju važeće zakone grčke države pa i monasi srpskog manastira Hilandar,“ navode iz ovog pokreta.

Iznose i sumnje u navodnu umešanost Rusije u pregovore koji će voditi razgraničenju i to objašnjavaju time da Rusiji “ne pada na pamet da širi NATO prostor“.

“Pre manje od mesec dana Dimitrij Peskov portparol ruskog Kremlja je izjavio da susret između Trampa i Putina nikada neće moći da se održi u Vašingtonu po bilo kojoj temi već samo na neutralnom terenu kao što je bilo poslednji put u Finskoj. Na stranu ovo, Vladimiru Putinu ne pada na pamet da širi NATO prostor jer čelnici separatista već sada najavljuju da odmah po potpisivanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma Kosovo će se kandidovati za ulazak u ovu vojnu organizaciju.“

Srbi su najviše stradali i pretrpeli najveće patnje u vreme tzv. patriota, kao što su Marko Jakšić i Slaviša Ristić, ističe danas Srpska lista i dodaje da su Jakšić i Ristić svoje rođake selili po vilama u Beogradu, dok su drugi, zbog njihove strahovlade, napuštali Kosovo i Metohiju.

"Srpski narod je nebrojeno puta spašavajući živu glavu svoje dece i ukućana pod noževima i puškama terorista morao da napušta Kosovo i Metohiju. Za to vreme nikad izabrani, samozvani lider, Marko Jakšić i njegov potrčko Slaviša Ristić su sprovodili ''egzodus'' svojih rođaka raseljavajući ih po vilama i ogromnim stanovima po Beogradu, a pominjao se čak i London", navodi se u saopštenju.

Dok su probleme srpskog naroda rešavali zabijanjem glave u pesak ili podmetanjem drugih da krvare, gube oči, ruke, noge i život, kako bi oni izigravali velike lidere sakriveni po svojim vilama, navodi se u SL.

Iz Srpske liste poručuju i da ne treba zaboraviti da su pošteni srpski građani bili primorani i da pod strahovladom Jakšića i Ristića napuštaju Kosovo i Metohiju u potrazi za hlebom, jer nisu bili rođaci pomenutih profitera, pošto je primarni uslov za radni odnos i dobijanje stanova ili pomoći, bila rođačka veza sa pomenutima.

Srpska lista podseća da je u vreme ovih "velikih patriota" najveći broj Srba stradao u sukobima, najveći broj Srba i srpske omladine je bio ranjavan, da je sproveden pogrom nad Srbima, uvedena carina na Jarinju i Brnjaku, na sever uspostavljena kosovska policija, proglašena protivpravna nezavisnost tzv. Kosova uspostavljena granica između Srba i Srba, potpisan sporazum da se Srbima oduzumaju registarske oznake Srbije...

"Za sve to vreme, Albanci su jačali, Srbi patili, a oni se bogatili! Zato im je srpski narod jasno pokazao šta misli o njima dajući im par desetina glasova dok su u isto vreme na Kosovu i Metohiji dali 80 odsto glasova predsedniku Vučiću", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.