Osude poteza dela poslanika Srpske liste

Izvor: RTS, 22.Dec.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude poteza dela poslanika Srpske liste

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da potez dela poslanika Srpske liste iz Pokreta socijalista, koji su odlučili da ponovo učestvuju u radu kosovskog parlamenta, nema podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije. Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović osudio je odlazak nekolicine poslanika Srpske liste na sednicu kosovske skupštine i poručio im da su nedostojni da predstavljaju srpski narod u pokrajini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Vlada Srbije je podržala reakciju Srpske liste na pokušaj otimanja "Trepče" i zadovoljna je zbog činjenice da većina poslanika legitimne poslaničke grupe Srpske liste ostaje pri odluci da ne učestvuje u radu parlamenta u Prištini, jer razlozi za početak srpskog političkog bojkota nisu otklonjeni, već su, naprotiv, eskalirali", naglasio je Đurić u saopštenju.

Srpska lista, kako je podsetio, zamrzla je učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini kako bi jasno stavila do znanja da se ne mogu tolerisati napadi na elementarne pretpostavke opstanka našeg naroda na Kosova i Metogije, i to nije učinila iz obesti niti svojom voljom, jer drugi su je doveli u situaciju u kojoj nije imala izbor.
Povratak srpskih predstavnika u privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji imao bi smisla samo u slučaju da albanske stranke u tamošnjoj vladajućoj koaliciji iz korena promene odnos prema Srbima i njihovim pravima, smatra Đurić.
Dodaje da zato svako ko prekine ovaj iznuđeni politički protest Srba na jeste nedvosmislemo kriv za prodaju srpskih nacionalnih interesa.
"Neka se oni koji su se odlučili na takav potez zapitaju kako će pogledati svojim sunarodnicima u oči, rudarima Trepče i članovima njihovih porodica", poručio je Đurić.
Taj deo poslanika je "lojalan Isi Mustafi", razbija jedinstvo srpskih predstavnika na Kosovu i Metohiji i nastoji narušiti državnu politiku zaštite Trepče i drugih ekonomskih, političkih, kulturinih, istorijskih i duhovnih dobara srpskog naroda u pokrajini.
Đurić je kazao da ne može mnogo da zameri svim onim ljudima koji funkcionere Pokreta socijalista sa Kosova i Metohije ovih dana nazivaju izdajnicima.
"Jasno je da su članovi Mustafinog Pokreta socijalista Čea Gevaru zamenili Enverom Hodžom za šaku albanskog novca", podvukao je Đurić.
Stojanović: Potrudićemo se da vas razvlastimo 
Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović osudio je odlazak nekolicine poslanika Srpske liste na sednicu kosovske skupštine i poručio im da su nedostojni da predstavljaju srpski narod u pokrajini.
"Žalosno je da ste zarad malo vlasti i iluzija o političkoj bitnosti spremni da se odrknete svega što je važno našem narodu i pljunete u lice svim našim ljudima koji su sprečeni da se vrate u Mušutište, svim obespravljenim ljudima koji neće moći da ostvare svoja imovinska prava zbog zakona o verifikaciji imovine, svim radnicima "Trepče", svima nama koji žimo na Kosvu i želimo da formiramo Zajednicu srpskih opština, te Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ne može da uđe u svoje hramove", naveo je Stojanović u saopštenju, obraćajući se grupi od pet poslanika koji učestvuju u radu skupštine.
On dodaje da njih sve to ne inetersuje, jer ih interesuje samo malo vlasti.
"Potrudićemo se da vas svedemo na meru vlasti koju zaslužujete, tačnije da vas razvlastimo, jer ste se pokazali nedostojnim da predstavljate srpski narod", zaključio je Stojanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stojanović, Jevtić i Marić: Političko licemerje Vulina

Izvor: RTS, 22.Dec.2016

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, Dalibor Jevtić, ministar za povratak, i Ljubomir Marić, doskorašnji ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi, zatražili su od Aleksandra Vulina, lidera Pokreta socijalista, da, ukoliko ne stoji iza njih, isključi iz stranke "sve aktere...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.