Oštre reakcije na Kosovu zbog hapšenja Nehata Tačija

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2016, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre reakcije na Kosovu zbog hapšenja Nehata Tačija

Hapšenje direktora Regionalne policije Kosova zaduženog za Mitrovicu Nehata Tačija je na Kosovu izazvalo oštre reakcije i negodovanje tamošnjih institucija i zvaničnika.

Zamenik ministra spoljnih poslova Vlade Kosova Valjon Murtezaj ocenio je da ponašanje srpskih zvaničnika otvara veliku dilemu da li Beograd želi normalizaciju odnosa s Kosovom i zbog čega se u Briselu vodi dijalog dve strane.

"Ovo ponašanje je neprihvatljivo i ne doprinosi dobroj atmosferi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u dijalogu koji dve zemlje vode u Briselu. Dakle, kao takve treba ih izbeći i ne treba da se ponovljaju", rekao je Murtezaj.

On je rekao da je Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, obaveštavana i ranije o sličnim postupcima srpskih vlasti prema kosovskim zvaničnicima ili građanima. Dodao je da Evropska unija treba jasno da stavi do znanja Srbiji da su takva hapšenja neprihvatljiva.

Povodom hapšenja je reagovala i Parlamentarna komisija za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestale osobe i peticije koja je navela da je s uznemirenjem primila vest o "arbitrnom i nezakonitom hapšenju" Nehata Tačija, kao i da ovim potezom Srbija dokazuje da nastavlja da naopaku politiku hapšenja i zastrašivanja građana Kosova na osnovu neosnovanih i falsifikovanih optužnica.

Oglasio se i Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji je hapšenje regionalnog direktora kosovske policije ocenio kao nastojanje Srbije da amnestira kriminalne strukture koje su počinile zločine na Kosovu.

Prema navodima kosovskih medija, Tači je proteklih godina oko 20 puta bio ili prolazio kroz Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je juče da je Tači uhapšen na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela terorizma.

U saopštenju se navodi da je Tači uhapšen na administrativnom prelazu Končulj, prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije. Na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. Tači je sproveden u pritvorsku jedinicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.