Osmani otkrila plan Prištine: Ne želimo Beogradu da damo instrument kontrole

Izvor: B92, 07.Feb.2023, 21:42

Osmani otkrila plan Prištine: Ne želimo Beogradu da damo instrument kontrole

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Podgorici da je pitanje "srpske manjine na stolu" ali da na nivou ZSO ne može biti izvršne vlasti.

Osmani je takođe naglasila da Priština ne želi da Beogradu da instrument kontrole kojim će, kako je navela, "minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet".

"Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi moglo dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpska", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za ovinare sa codlazećim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Ona je ponovo optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet tzv. Kosova, a da Priština teži evropskim odelima za 21 vek.

"Pitanje prava manjina je na stolu ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole kojim ce minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode segregaciji. Ne može se uvoditi izvršna vlast na tom nivou. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani nakon toliko patnje zbog režima devedesetih, zaslužuju mir", rekla je Osmani.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju i francusko-nemačkom planu za rešenje kosovskog pitanja, Osmani je da su stavovi Prištine o tome bili jasni još od pojavljivanja tog dokumenta.

"Uvek potenciramo da postoje stvati koje se moraju objasniti u tom porcesu. Moramo ispregovarati međunarodne garancije. Treba da se razjasne brojni aspekti ovog plana", kazala je Osmani, preneo je podgorički portal CdM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.