Oskrnavljeni srpski grobovi na Kosovu i Metohiji

Izvor: Studio B, 21.Jan.2013, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeni srpski grobovi na Kosovu i Metohiji

Tokom prethodne noći i danas širom Kosova i Metohije oskrnavljeno na desetine grobova i nadgrobnih spomenika Srba, na grobljima u Klokotu, Prilužju, Plemetini i Prizrenu.

Kosovska policija istražuje najnovije slučajeve skrnavljenja srpskih nadgrobnih spomenika u Klokotu i Prizrenu, ali do sada niko nije uhapšen tim povodom, izjavio je Tanjugu njen portparol Arber Beka. 

On je potvrdio da su pripadnici Kosovske policije zabeležili da je "nekoliko" nadgrobnih spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pomereno ili srušeno na groblju u Klokotu, a da je u Prizrenu oštećeno nekoliko nadgrobnih natpisa. Prema njegovim rečima, Kosovska policija intenzivno radi na slučaju, ali još niko nije osumnjičen za ove događaje. 

Spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svetskog rata u centru Kosovske Vitine, srušen je danas oko podneva, javio je lokalni Klokot radio. Kako prenosi ovaj radio, informaciju o rušneju spomenika potvrdio je potpukovnik kosovske policije Šaban Azizi. 

Predsednik srpske opštine Srbica na Kosovu i Metohiji Dejan Tomašević izjavio je da su nepoznati počinioci u selu Suvo grlo, u opštini Srbica polomili i potpuno uništili šest nadgrobnih spomenika. Nepoznate osobe tokom noći i u Goraždevcu oskrnavile spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpske dece koja su stradala na reci Bistrici 2003. godine. 

Koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević zatražio je da nadležni organi Srbije i predstavnici međunarodnih organizacija na KiM preduzmu mere radi zaštite srpskih manastira i grobalja. "Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine i da i dalje postoji veliki potencijal za etnički i verski motivisano nasilje koji sprovode ekstremne organizacije pod vidom patriotizma", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, koja je najoštrije osudila novi talas nasilja u pokrajini. 

Na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom pomoravlju u nedelju popodne oskrnavljeno je 27 nadgrobnih spomenika. Na pravoslavnom groblju u selu Prilužje u opštini Vučitrn sinoć je oko 23.00 sata minirana grobnica porodice Anđelković a delovi razbijene grobnice od snažne eksplozije razbacani su po okolnim njivama. Pristup groblju još nije siguran jer postoji zabrinutost da su eksplozivne naprave postavljene i na drugim grobovima, saopštava Eparhija.   

Na pravoslavnom groblju u selu Plemetina opština Obilić osknravljene su tri grobnice, a na pravoslavnom groblju u Miloševu zapaljena je grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova. Prema informacijama Kosovske policije u toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu, prenosi Eparhija pozivajući se na lokalnog paroha. Takođe se podseća da je do ovih skrnavljenja došlo samo nedelju dana nakon vandalskog skrnavljenja 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju.   

Za sva ova nedela Eparhija raško-prizrenska je okrivila albanske ekstremiste koji su kako se navodi krenuli u novi pohod protiv grobalja. Pored ovih vandalskih napada na groblja, na poziv preko Fejsbuka koji je objavila ekstremna organizacije pod imenom "Albanska narodna armija" u Đakovici je sinoć došlo do okupljanja jednog broja pripadnika ultra-nacionalističke organizacije Samoopredeljenje koji su pokusali da napadnu manastir Presvete Bogorodice, navodi Eparhija. 

U ovom manastiru koji se nalazi u Đakovici žive jedine preostale četiri Srpkinje iz ovog grada (monahinje Teoktista i Joanikija i dve starice Vasiljka i Nada). Zahvaljujući prisustvu većeg broja pripadnika Kosovske policije i Kfora napad je onemogućen i crkva, koja je inače do temelja razrušena u pogromu 2004. godine, nije oštećena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Demokratska stranka osudila vandalizam na Kosovu i Metohiji

Izvor: S media, 22.Jan.2013, 14:18

Demokratska stranka najoštrije osuđuje vandalizam na Kosovu i Metohiji, rušenje spomenika, uništavanje kulturnog nasleđa i privatne imovine Srba i traži od međunarodne zajednice da konkretnim potezima, a ne samo verbalnim osudama, tome stane na put...DS smatra da sve ove akcije imaju za cilj trajno...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.