Opozicija traži raspravu o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2011, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži raspravu o Kosovu i Metohiji

BEOGRAD -

Poslanici LDP, SRS, DSS i NS zatražili su, povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji, da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine, kao i da hitno bude sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost.

Poslanici opozicije smatraju da parlament danas, imajući u vidu da je Kfor počeo sa uklanjanjem barikada, ne treba da raspravlja o predloženom zakonu o zabrani bakteriološkog i toksičkog oružja.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Demokratske stranke optužili su opoziciju za političku zloupotrebu Kosova i Metohije.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija apelovala je na stranke da pitanje Kosova i Metohije ne koriste za političko nadmetanje.

"Verujem da postoji volja da o tom pitanju razgovaramo odgovorno i da postoji svest o tome da to pitanje ne sme da bude predmet stranačkih nadmetanja", rekla je Kolundžija.

Ona je navela da narod na Kosovu i Metohiji danas plaća cenu politika koje su u prošlosti zloupotrebljavale taj problem, dodajući da su rezultati takvih politika bili izgubljeni životi i težak život tamošnjih Srba.

Kolundžija je poručila da svi oni koji danas optužuju aktuelnu vlast i traže njenu odgovornost ne treba da amnestiraju sebe za politiku koju su vodili u prošlosti.

Kolundžija veruje da će Vlada Srbije dati odgovor na pitanje šta je ono što se dešava, šta je istina o tome i šta je ono što može da uradi u okolnostima koje nisu tako crne, a ni tako bele.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da su danas nečija deca na barikadama, a da republički parlament ima obavezu prema narodu na severu Kosova, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je doneo rezoluciju "koja ih je gurnula na barikade".

"Ne možemo ovako da se ponašamo. Molim vas da prekinete sa ovim licemerjem (raspravom o predloženom zakonu) i na takav način, makar jednim gestom, pokažete odgovornost", poručio je Jovanović rukovodstvu parlamenta.

On je dodao da se LDP oseća odgovornom zbog toga što nije sprečila politiku "koja je danas doživela svoj slom" i koja samo ugrožava ljude na barikadama.

"Naš narod je topovsko meso, a Srbija jedna od retkih tačaka na planeti u kojoj se narod sukobljava sa međunarodnom zajednicom, a parlament koji ih je gurnuo u sukob raspravlja o zabrani toksiološkog oružja. Nije dovoljno saopštenje predsednika Srbije dato državnoj agenciji. Vi ste vlast bez autoriteta, a to državu vodi u propast", istakao je Jovanović.

DSS je rukovodstvo Skupštine Srbije upitala kako je moguće da republički parlament ostane nem na događaje na severu Kosova, te zatražila da se o tom pitanju raspravlja odmah danas.

"Moje pitanje je da li možemo makar na današnji dan da znamo šta je plan i tražimo da se umesto rasprave o predloženom zakonu zakaže za danas sednica parlamenta na tu temu", rekao je šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić.

Aligrudić je kazao da posle današnjeg dana "stvari neće moći da budu iste". navodeći da je aktuelna vlast u Srbiji trebalo da vodi temeljniju, drugačiju i dosledniju politiku u vezi Kosova i Metohije.

Poslanik NS Miroslav Markićević apelovao je na hitno održavanje sednice Odbora za odbranu i bezbednost, koja bi bila otvorena za javnost, a na kojoj bi najodgovorniji ljudi u državi saopštili da li je “došao dan D i da li su pređene crvene linije”.

I radikali su zatražili sednicu Skupštine Srbije, kako bi se na njoj odlučilo šta sada treba učiniti i kako građane na Kosovu i Metohiji zaštiti.

"Šta ćete da uradite da ne dođe do krvoprolića na Kosovu i Metohiji", upitao je šef poslanika SRS Dragan Todorović, ocenjujući da trenutna dešavanja na severu pokrajine pokazuje "krah politike koja se vodi tri godine".

On je naglasio da Srbija ne može da ratuje, ali da može da otkaže misiju Euleks i zatražio od predstavnika vlasti da daju "neki dokaz da su u SB UN barem jednom tražili da se Rezolucija 12 44 sprovede".

Na insistiranje poslanika opozicionih stranaka da parlament ne raspravlja o predloženom zakonu, već o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsedavajuća sednicom Gordana Čomić saopštila je da će sednica teći onako kako je planirano.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija traži raspravu o Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 20.Okt.2011

Poslanici LDP, SRS, D S S i NS zatražili su, povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji, da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine, kao i da hitno bude sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost...Poslanici opozicije smatraju da parlament...

Nastavak na Blic...

Opozicija traži hitnu raspravu o Kosovu

Izvor: Mondo, 20.Okt.2011

Poslanici LDP, SRS, DSS i NS zatražili su, povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji, da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine

Nastavak na Mondo...

Opozicija traži hitnu raspravu o Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2011

Poslanici LDP, SRS, DSS i NS zatražili su, povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji, da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine, kao i da hitno bude sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost...Poslanici opozicije smatraju da parlament danas,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Cela opozicija napustila parlament

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2011

Poslanici svih opozicionih stranaka napustili su sednicu republičkog parlamenta, u znak protesta što se ne raspravlja o situaciji na severu Kosova, već o zakonima koji su na dnevnom redu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Skupština o saobraćaju

Izvor: RTS, 20.Okt.2011

Poslanici raspavljaju o pomorskoj plovidbi i o svojinsko-pravnim odnosima u vazdušnom saobraćaju. Završena raspava o bakteriološkom oružju. Poslanici opozicije, koji su tražili raspravu o Kosovu, napustili sednicu. ..Nezadovoljni što parlament, u trenutku kada Kfor uklanja barikade na severu Kosova,...

Nastavak na RTS...

Skupština u znaku protesta opozicije

Izvor: S media, 20.Okt.2011

Poslanici svih opozicionih stranaka tražili raspravu o Kosovu i Metohiji umesto tema koje su na dnevnom redu. Poslanici DS kritikovali takav odnos opozicije prema "životnim temama koje zaslužuju valjanu debatu". ..Skupštinski radni dan obeležili su zahtevi poslanika svih stranaka opozicije za skupštinskom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.