Читај ми!

Rasprava bez opozicije

Poslanici republičkog parlamenta završili su raspravu, a rad će nastaviti u ponedeljak, kada će, na zahtev SRS, raspravljati o radu ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića. Poslanici opozicije, koji su tražili raspravu o Kosovu, napustili sednicu.

U Skupštini Srbije završena rasprava, bez prisustva opozicije, o nekoliko predloga zakona, među kojima su zakoni o održavanju stambenih zgrada, o komunalnim delatnostima, o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ministar rudarstva, prostornog planiranja i životne sredine Oliver Dulić obrazložio je predložene zakone. 

Nezadovoljni što je parlament, u trenutku kada Kfor uklanja barikade na severu Kosova, raspravljao o zakonu o zabrani bakteriološkog i toksičkog oružja, poslanici opozicije napustili su pre podne skupštinsku salu.

Nakon što je završena rasprava o bakteriološkom oružju, posle pauze od sat i po, pred poslanicima su se našli zakoni o saobraćaju o kojima su raspravljali sat vremena. Reč je o predlozima zakona o pomorskoj plovidbi, kao i obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Najnovi događaji na severu Kosmeta izazvali su u Skupštini oštru polemiku poslanika LDP-a, SRS-a, DSS-a i NS-a, koji su zatražili da paralment raspravlja o situaciji na severu pokrajine. 

U sali je do kraja rasprave o toksičnom oružju od opozicionih poslanika ostao samo Zoran Ostojić iz LDP-a, koji je Gordanu Čomić pokušao da ubedi da sazove sednicu na kojoj bi se debatovalo o situaciji na severu Kosova, na šta mu je predsedavajuća saopštila da je predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović obavestila o zahtevima poslanika.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da, po Poslovniku, parlament danas nije mogao da raspravlja o situaciji na Kosovu, a da debata radi debate koja nema za svrhu donošenje nekog akta nije sadržaj rada Skupštine.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da, povodom situacije na severu Kosova, Vlada Srbije treba da čini ono što je u skladu sa dokumentima koja su već usvojena u parlamentu.

Na zahtev Srpske radikalne stranke, sednica Kolegijuma Skupštine Srbije zakazana je za 24. okobar, a radikali smatraju da ona treba da bude održana što pre.

Inače, predloženim zakonom o biološkom oružju, koji je u skladu sa potvrđenom Konvencijom UN, predviđeno je da Vlada formira komisiju za sprovođenje Konvencije, a da Ministarstvo spoljnih poslova dostavlja izveštaj nadležnom telu za podršku primeni Konvencije pri UN, svake godine do 15. aprila za prethodnu godinu.

Taj zakonski predlog poslanicima je predstavila ministarka pravde Snežana Malović. Predviđene su novčane kazne za kršenje zakona koje se kreću od 50.000 dinara do tri miliona dinara.

Skupština je juče završila raspravu o Predlogu zakona o upravnoj inspekciji, koji bi, prema rečima ministra za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, trebalo da poboljša kontrolu sprovođenja zakona i postupanja organa državne uprave.

Poslanici se u klupe vraćaju u ponedeljak, kada će, na zahtev SRS, raspravljati o radu ministra vera i dijaspore Srdjana Srećkovića.

Tekuća sednica biće nastavljena u utorak, 25. oktobra, raspravom o nova tri zakonska predloga, među kojima je i predloženi zakon o igrama na sreću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара