Oko 90 lekara napustilo Kosovo u poslednja tri meseca

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 90 lekara napustilo Kosovo u poslednja tri meseca

Lekarska komora Kosova, Sindikat zdravstva i poslanici Skupštine Kosova izražavaju zabrinutost zbog činjenice da je oko 90 lekara za poslednja tri meseca napustilo Kosovo, kao i zbog toga što ta pojava poprima sve šire razmere, javljaju kosovski mediji.

Zdravstveni radnici smatraju da ako se ne preduzmu hitne mere Kosovo može ostati bez dovoljno lekara.

Član parlamentarne komisije za zdravstvo dr Hadži Avdulji, ocenjuje da je ova situacija rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << lošeg upravljanja zdravstvenim sistemom.

"Iako imamo najmanji broj lekara, lekari nemaju posao. Ovo pokazuje da mi ne znamo koji su nam lekari potrebni, koje specijalizacije treba da se odobre a to nas košta mnogo kroz gubitak velikog potencijala mladih lekara, ali i zato što najvitalniji deo društva beži."

Predsednik kosovske lekarske komore, dr Pljeurat Sejdiu, ocenjuje da će, ukoliko se nastavi ovakav trend odlaska lekara, to imati loše posledice za zemlju, kao i da ova pojava poprima zabrinjavajuće razmere. "Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, i to bez obzira na sve prepreke za slobodno putovanje i bojimo se da smo došli do toga da po jedan lekar dnevno napušta Kosovo", rekao je on.

Ako institucije u zemlji ne budu ozbiljno radile na rešenju tog problema, Kosovo će imati ozbiljne probleme, smatra predsednik Sindikata zdravstva Kosova Bljerim Sula.

Nacrt zakona koji garantuje povećanje plata za zdravstvene radnike usvojila je vlada i njime se očekuje poboljšanje stanja i jačanje dostojanstva zdrastvenih radnika, ocenjuju u Ministarstvu zdravlja Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.