Ojdanić: Savest mi je čista

Izvor: B92, 29.Avg.2013, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić: Savest mi je čista

Beograd -- Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić izjavio po povratku iz Haga da nije počinio nikakav ratni zločin, da mu je savest čista i da mirno spava.

Ojdanić, kojeg su dočekali brojni rođaci, rodbina i prijatelji, je u skoro dvadesetominutnom obraćanju novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu rekao i da je razočaran u međunarodno pravo i pravdu. Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić danas se iz Haga vraća u Beograd, nakon što su mu istekle dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trećine kazne. Sutra stiže i Krajišnik.

On je naveo da je tokom sukoba 1999. na Kosovu i Metohiji bilo zločina na svim stranama i da se uvek zalagao da se svi zločinci kazne.

Ojdanića je na aerodromu dočekao i trubački orkestar koji je sa njegovim rođacima i prijateljima u dva autobusa doputovao iz užičkog kraja gde je penzionisani general VJ rođen.

Okupljeni su nosili državne zastave, a Ojdanićevo pojavljivanje i obraćanje medijima ispratili su skadndiranjem "Živeo general" i "Bravo generale".

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić danas se iz Haga vratio u Beograd, nakon što su mu istekle dve trećine kazne. Sutra stiže i Krajišnik.

Tribunal je Ojdanića februara 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999.

Ojdanić je krajem januara postigao sporazum sa Tužilaštvom da Tužilaštvo ne podnosi žalbu na prvostepenu presudu, a da Ojdanić prihvati navode iz nje da su vojska i policija na Kosovu počinili zločine.

Ojdanić je tada izjavio da "u potpunosti prihvata nalaze iz presude" i da je "sve što mu preostaje da odsluži svoju kaznu".

"Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo", naveo je tada Ojdanić i izrazio "iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen".

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi. Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijer Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vlastimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Svima njima sudilo se za zločine nad albanskim civilima na Kosovu počinjene u prvoj polovini 1999. Od 1992. godine bio je zamenik komandanta korpusa u Užicu, a promovisan je u čin generala 1992. kada je postao komandant tog korpusa.

Ojdanić je zamenik načelnika Generalštaba VJ postao 1996, a 26. novembra 1998. tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević ga je imenovao za načelnika Generalštaba VJ, nakon smene generala Momčila Perišića. Krajem 1999. godine je penzionisan.

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik je u pritvorima Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Na početak suđenja čekao je više od četiri godine, a mediji su svojevremeno pisali da je na pripremu njegovog suđenja potrošeno preko milion dolara, jer je, između ostalog, došlo i do promene advokata.

On je prvostepeno bio osuđen za zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Bosni na 27 godina zatvora, a Žalbeno veće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina. Prethodno su potvrđeni raniji nalazi o njegovoj krivici za deportacije, prisilno premeštanje i progon nesrpskih civila tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Bosni i Hercegovini, a posle prvih višestranačkih izbora u BiH, 19. decembra 1990, izabran je za predsednika Skupštine BiH. Ubrzo je izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda u BiH, a početkom 1992, kada je formirana Narodna skupština Republike Srpske, za predsednika te skupštine i na tom mestu ostao je do kraja rata u BiH.

Na izborima septembra 1996, kao predstavnik RS bio je izabran za jednog od tri člana Predsedništva BiH. Dve godine kasnije na izborima za tu funkciju pobedio ga je socijalista Živko Radišić. Kaznu je od 2009. godine izdržavao u zatvoru u Engleskoj odakle je kasnije prebačen u Vels.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ojdanić se vraća iz Haga u Beograd

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Avg.2013

Haški osuđenik, general VJ Dragoljub Ojdanić danas se iz Haga vraća u Beograd, nakon što su mu istekle dve trećine kazne, pišu "Novosti". Ojdanić u Tribunalu je osuđen na 15 godina zbog odgovornosti za zločine na Kosovu. Ojdanić se, kako navode Novosti, vraća u Srbiju redovnom linijom "Er...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ojdanić stigao iz Haga, Krajišnik od sutra na slobodi

Izvor: Studio B, 29.Avg.2013

Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić stigao je u Beograd pošto su mu istekle dve trećine kazne na koju ga je osudio Haški tribunal. Osuđen je na 15 godina zbog odgovornosti za zločine na KiM...Penzionisanog generala Vojske Jugosavije Dragoljuba Ojdanića, koji je izdržao dve trećine kazne...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.