Ojdanić stigao iz Haga, Krajišnik od sutra na slobodi

Izvor: Studio B, 29.Avg.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić stigao iz Haga, Krajišnik od sutra na slobodi

Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić stigao je u Beograd pošto su mu istekle dve trećine kazne na koju ga je osudio Haški tribunal. Osuđen je na 15 godina zbog odgovornosti za zločine na KiM.

Penzionisanog generala Vojske Jugosavije Dragoljuba Ojdanića, koji je izdržao dve trećine kazne u Hagu, danas su na beogradskom aerodromu sačekali brojni prijatelji, rođaci, članovi porodice, kao i oko 150 žitelja njegovog sela Ravni.

Tribunal je Ojdanića februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijera Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vlastimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Momčilo Krajišnik je u pritvorima Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Na početak suđenja čekao je više od četiri godine, a mediji su svojevremeno pisali da je na pripremu njegovog suđenja potrošeno preko milion dolara, jer je, između ostalog, došlo i do promene advokata.

On je prvostepeno bio osuđen za zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Bosni na 27 godina zatvora, a Žalbeno veće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Prethodno su potvrđeni ranijeinalazi o njegovoj krivici za deportacije, prisilno premeštanje i progon nesrpskih civila tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Bosni i Hercegovini, a posle prvih višestranačkih izbora u BiH, 19. decembra 1990, izabran je za predsednika Skupštine BiH.

Ubrzo je izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda u BiH, a početkom 1992, kada je formirana Narodna skupština Republike Srpske, za predsednika te skupštine i na tom mestu ostao je do kraja rata u BiH.

Na izborima septembra 1996, kao predstavnik RS bio je izabran za jednog od tri člana Predsedništva BiH. Dve godine kasnije na izborima za tu funkciju pobedio ga je socijalista Živko Radišić.

Kaznu je od 2009. godine izdržavao u zatvoru u Engleskoj odakle je kasnije prebačen u Vels. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ojdanić se danas vraća u Srbiju, Krajišnik sutra

Izvor: Blic, 29.Avg.2013

Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić danas će se, pošto su mu istekle dve trećine kazne, iz Haga vratiti u Beograd, pišu današnje "Novosti". Sutra će na slobodu biti pušten i bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. Dragoljub Ojdanić..Ojdanić, koji je u Tribunalu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.