Oglasio se Kfor: Nejasno gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 20:06

Oglasio se Kfor: "Nejasno gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja"

Na osnovu dostupnih informacija nejasno je gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja, saopštio je danas Kfor.

Nakon pritvaranja 14. juna tri službenika kosovske policije, misija Kfora pregledala je lokaciju događaja i razgovarala sa predstavnicima institucija na Kosovu i srpskih vlasti, saopšteno je iz te misije navodeći da na osnovu dostupnih informacija, ostaje nejasno gde su se nalazili pripadnici Kosovske policije u vreme hapšenja.

Kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju Kfora, na toj lokaciji, u blizini administrativne granične linije i institucije na Kosovu i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost za koordinaciju sa Kforom.

Podsećaju obe strane na odgovornosti koje su preuzele Vojno-tehničkim sporazumom između Srbije i Kfora, kao i na procedure za koordinaciju između Kosovske policije, uključujući i graničnu policiju i Kfora.

Takođe, podsećaju sve strane da je za raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova potrebna prethodna saglasnost komandanta Kfora.

Kfor poziva strane da se pridržavaju tih sporazuma i procedura i da sarađuju sa Kforom.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od provokativne retorike i da izbegnu bilo kakav jednostrani akt koji bi mogao da eskalira napetost u toj oblasti", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Kfor pozdravlja sve napore diplomatske zajednice da se to pitanje reši i podržava dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine uz podršku EU.

U koordinaciji sa Kosovskom policijom i Euleksom, Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat trećeg odgovornog lica – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica na Kosovu.

General-major Anđelo Ristuća, komandant KFOR-a, kako se navodi, u redovnom je kontaktu sa predstavnicima institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Euleksa, OEBS-a i diplomatske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.