Izvor: Danas, 12.Avg.2015, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva na Unesko

Pismo-diplomatija Srbije daje efekta - kao što su depeše Putinu urodile ruskim vetom u SB UN na rezoluciju u Srebrenici, tako je i Dačićevo pismo Ban Ki Munu krajem jula o prijemu Kosova u Unesko rezultiralo odlukom UN da zahtev Prištine ne ide direktno preko centrale svetske organizacije.

Istina, Tačijev zamenik Petrit Seljimi odmah je demantovao da je reč o diplomatskoj pobedi Srbije, navodeći da je samo centrala UN u Njujorku odbila da bude posrednik između Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i sedišta Unesko u Parizu. Te da će Kosovo, koje je već dobilo članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama, već tokom jeseni dobiti pozitivan odgovor i od Uneska. U ovom slučaju, međutim, puko članstvo nije jedini problem - situacija je kompleksna i zato što se po nekim tumačenjima Kosovo tako na mala vrata uvodi u UN, kao što se i "Prištini prepušta upravljanje srpskim svetinjama".

Štampa u Beogradu tvrdi da je način glasanja u Izvršnom odboru Uneska nepovoljan po Srbiju, dok kritičari Briselskog sporazuma ne propuštaju da postave pitanje zašto se u njemu ne pominje zaštita srpske crkvene i kulturne baštine. Naravno, i kritičarima je jasno da je Srbija tražila eksteritorijalni status za Dečane, Bogorodicu Ljevišku, Gračanicu i Pećku patrijaršiju kao za Hilandar, to bi automatski značilo i da priznaje Kosovo kao posebnu državu. Kao što je takođe jasno i da se zvanična Priština žilavo bori za članstvo u Unesko ne zbog zaštite pravoslavnih crkava i manastira - podsetimo i devastiranja su se dogodila tokom prištinske uprave, nego zbog pridobijanja punog državnog suvereniteta.

Donekle može da čudi i stav vladike bačkog Irineja, saopšten u opširnom pismu medijima, da će se SPC priključiti diplomatskoj borbi države za srpsku baštinu. Iako postoji i kratka opaska da je to Crkva činila i dosad, ceo poduži tekst je u formi "šta bi trebalo uraditi", na primer uključiti i SANU i slično, pa se postavlja logično pitanje a šta je bilo dosad? I gde je taj proaktivni stav i silna uputstva, koja recimo uključuju i dostavljanje dokumentacije i informacija Vladi od SPC, bio dosad, pre finiša koji diktira Priština? Nevezano od prijema Prištine u Unesko, briga šta će biti sa spomenicima srpske srednjovekovne kulture i pravoslavnim hramovima, kad jednog dana pripadnici Kfor koji ih obezbeđuju odu, morala je da bude na pameti odgovornih i u Crkvi, i u državi. I to sa više razrađenih scenarija i jasnom crvenom linijom ispod koje Beograd neće ići. Ili će tu liniju određivati dobra volja Prištine, i što možda i neće biti najgori ishod - test te volje prema pravilima Uneska.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.