Dačić: UN odbile Kosovo za UNESKO

Izvor: Studio B, 12.Avg.2015, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: UN odbile Kosovo za UNESKO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je za današnji "Blic" da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju".

Dačić kaže da pred Unesko neće stići predlog UN da se raspravlja o zahtevu Kosova, ali je upozorio da je to tek prvi korak.

"Sada se može očekivati da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosovo sa svojim zahtevom za prijemom obrati direktno Unesku", napominje Dačić.

Diplomatska borba definitvno nije gotova, jer se može desiti i da neka treća zemlja u ime Kosova pokrene ovaj zahtev pred izvršnim savetom Uneska, navodi "Blic".

List "Alo" takođe piše, pozivajući se na diplomatske krugove, da su UN odbile da u Unesko proslede zahtev Prištine da Kosovo bude primljeno u tu agenciju.

Zahtev Prištine nije u skladu sa mandatom Unmika, koji se pridržava Rezolucije UN 1244, navodi se u obrazloženju UN-a povodom predloga da Kosovo bude primljeno u čclanstvo Uneska, agencije UN-a specijalizovane za obrazovanje, nauku i kulturu.

"UN nije mogao da pogazi rezoluciju koju je sam doneo. Ovakvim ishodom praktično je osujećena namera Kosova da sa preporukom svetske organizacije sačeka glasanje u Unesku. Dakle, UN neće proslediti zahtev Prištine, ali Kosovo može direktno da se obrati Unesku ili da neka treća zemlja to učini u ime Prištine. To bi sve bilo neuobičajeno, ali se može očekivati. Zato Srbija, bez obzira na ovu malu pobedu, nastavlja diplomatsku ofanzivu da spreči prijem Kosova u Unesko", navodi izvor lista.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ujedinjene nacije odbile Kosovo za UNESCO

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2015

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je za "Blic" da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da UNESCO-u proslijede zahtjev Kosova za prijem u tu agenciju"...Dačić kaže da pred UNESCO neće stići prijedlog UN-a da se raspravlja o zahtjevu Kosova, ali je upozorio da je...

Nastavak na Nezavisne Novine...

UN odbile Kosovo za UNESCO

Izvor: Mondo, 12.Avg.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju"...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Dačić kaže da pred Unesko neće stići predlog UN da se raspravlja o zahtevu Kosova, ali je upozorio...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.