Odziv na referendum - 21 odsto do podneva

Izvor: Blic, 14.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odziv na referendum - 21 odsto do podneva

U tri opštine na severu Kosova danas do podneva na referendum je izašlo 21 odsto upisanih građana ili 4.842 glasača, saopštio je predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

Radović je na konferenciji za novinare u Zvečanu izjavio da je u tom gradu do podneva izašlo 15 odsto građana, u Zubinom Potoku glasalo je 11 odsto, a u Kosovskoj Mitrovici 3.062 ili 30,1 odsto ukupnog broja građana s pravom glasa.

U Kosovskoj Mitrovici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zvečanu i Zubinom Potoku građani se izjašnjavaju danas i sutra, a u Leposaviću samo sutra o tome da li su za institutucije tzv. Republike Kosovo.Danas i sutra glasaće se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i u Zubinom Potoku, dok će referendum u Leposaviću biti održan sutra.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu, Ljubo Radović, rekao je novinarima da "glasanje protiče u najboljem redu".

- Presek rezultata glasanja biće poznat oko 12 sati i to će biti saopšteno na konferenciji za novinare u Zvečanu - rekao je Radović.

Hoti: Mirno i bez promblema

"Iako se održava referendum, kosovska policija nema poseban operativni plan,

već će na očuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti. On je rekao da u regionu Mitrovice nisu zabeleženi incidenti koji bi ugrozili opštu bezbednost građana i da je dan počeo mirno i bez problema. "Prema informacijama koje policija ima nije zabeležen dolazak nekih radikalnih ili ekstremnih grupa koje bi mogle u bilo kakvom smislu da utiču na opštu bezbednost", izjavio je Hoti. On je dodao da će u toku dana obavljati redovne policijske patrole.

Prema njegovim rečima, referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi. Radović je dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

Prema njegovim rečima, referendum je trebalo da prate predstavnici Međunarodne krizne grupe, ali se još nisu pojavili na glasalištima.

I u Kosovskoj Mitrovici od jutros u sedam sati glasanje teče bez problema.

U Leposaviću su naveli da je sve spremno za sutrašnje održavanje referenduma, da će se glasati na 33 biračka mesta, i da se još radi na čišćenju puteva i ulica.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo". Glasačka mesta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 19 časova.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Radović je istakao i da je sa predstavnicima međunarodne krizne grupe dogovoreno da oni budu posmatrači u tri od četiri opštine, ali nije naveo o kojim opštinama je reč. Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice.

Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Radović je kazao da je odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka opština odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku.

Povezane vesti: Predstavnici Srba: Referendum poruka svetu i Srbiji Pripreme za referendum se privode kraju Ninić: Referendum odmah odložiti Predsednik opštine Zubin Potok predlaže referendum Srbi zaustavili vozila Kfora u Zvečanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referendum na severu KiM, odziv - 31,5 odsto do 16 sati

Izvor: Politika, 14.Feb.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije štetno za interese države Srbije...KOSOVSKA MITROVICA – Uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, na severu Kosova danas i sutra održava se referendum, na kojem se građani...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.