Referendum na severu KiM, odziv - 31,5 odsto do 16 sati

Izvor: Politika, 14.Feb.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum na severu KiM, odziv - 31,5 odsto do 16 sati

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije štetno za interese države Srbije.

KOSOVSKA MITROVICA – Uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, na severu Kosova danas i sutra održava se referendum, na kojem se građani izjašnjavaju da li prihvataju institucije takozvane Republike Kosovo.

U tri opštine - Kosovska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok - otvorena su jutros glasačka mesta, a u Leposaviću će se izjašnjavati samo sutra.

U tri opštine na severu Kosova danas do 16 časova na referendum je izašlo 31, 5 odsto upisanih građana, saopštio je član referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

U Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu do 16 sati glasalo je 8.356 građana odnosno 31,5 odsto glasača.

Najveći odziv bio je u Kosovskoj Mitrovici - 3.977 osoba ili 39,1 odsto građana, u Zubinom Potoku 1.927 ili 37 odsto, a u Zvečanu je odziv bio najmanji - 2.452 lica ili 30 odsto građana s pravom glasa.

Referendum se odvija bez incidenata, izjavio je Radović, a glasanje protiče gotovo bez stranih posmatrača, tačnije uz prisustvo samo dva predstavnika Međunarodne krizne grupe koji povremeno obilaze pojedina glasačka mesta.

U Kosovskoj Mitrovici od sedam sati ujutro otvoreno je 13 glasačkih mesta, u Zvečanu 11, Zubinom Potoku 25.

U Leposaviću, gde se referendum održava samo jedan dan, sutra će biti otvoreno 33 glasačkih mesta. ž

Za referendum je odštampano 35.500 referendumskih listića, od kojih izvestan broj i na albanskom jeziku.

Preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće poznati 15. februara uveče, a konačni će biti objavljeni 19. februara.

Referendum se održava uoči četvrte godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008..

U Kosovskoj Mitrovici na ulicama nije vidljivo pojačano prisustvo kosovske policije, koja je najavila da će o sigurnosti građana danas i sutra brinuti uobičajeno i da nema poseban operativni plan za održavanje referenduma.

Iz Kfora je Tanjugu saopšteno da ne postoji nikakav razlog za dodatne bezbednosne mere.

Šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović rekao je pred izjašnjavanje da je referendum izvan ustava i zakona, niz zvaničnika Beograda upozorava da je politički štetan, a komandant Kfora Erhard Drevs - da bi mogao da isporovocira albanske nacionaliste na incidente.

Pravo da se izjasni na referendumu, koji je i od strane UNMIK-a ocenjen kao proces koji se održava mimo važećeg zakona, i koji neće proizvesti pravne posledice, iskoristio je među prvima predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

„Za razliku od kosovskih Albanaca, koji za ostvarenje svojih ciljeva koriste nasilje i oružje, naše jedino oružje i danas i svaki naredni put biće olovka. Očekujem da građani, kao i mnogo puta do sada, shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i svojih porodica”, rekao je Pantić u izjavi novinarima nakon izjašnjavanja.

On je izrazio uverenje da će ovo izjašnjavanje promeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji.

Pantić je uveren da niko neće moći da ignoriše rezultate referenduma, koji će, kako je dodao, uputiti jasnu poruku kosovskim Albancima, kao međunarodnoj zajednici.

On je objasnio da su opštinske komisije za sprovođenje referenduma na vreme uputile pozive međunarodnim misijama na Kosovu da prate izjašnjavanje građana, te ocenio da je referendum u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima i niko neće moći da ospori pravilnost izjašnjavanja.

On je rekao da je za međunarodno priznanje jedne oblasti potrebno da vlada kontroliše čitavu teritoriju, ima jasno definisane granice i svoje institucije na celoj teritoriji, kao i svoj pravosudni sistem.

„Kosovske institucije niti imaju jasno definisane granice, niti svoje institucije, a ni pravosudni sistem na teritoriji cele pokrajine”, podvukao je Pantić.

-------------------------------------

Tadić: Referendumom se odmaže Srbiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije štetno za interese države Srbije.

Predsednik Tadić je rekao da razume potrebu Srba na severu Kosova i Metohije da iskažu svoju političku volju, ali i istakao da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva u južnoj pokrajini.

„Ovaj potez čelnika opština na severu Kosova može samo smanjiti potencijal države, i nije u korist interesa Srba u pokrajini. Na ovaj način odmaže se državi u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik Srbije povodom održavanja referenduma na severu Kosova.

Predsednik Tadić je, u izjavi dostavljenoj medijima, ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rešenjem za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima koje neće značiti ni eksplicitno ni implicitno priznavanje nezavisnosti.

Tanjug

objavljeno: 14.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.