Odluka o tablicama zloupotreba

Izvor: B92, 30.Maj.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluka o tablicama zloupotreba"

Zvečan -- Najava da će od 1. juna na Kosovu biti oduzimana vozila koja nemaju tablice kosovskih organa zloupotreba je dogovora iz Brisela, kaže Borislav Stefanović.

"Ne postoje bilo kakvi dogovori niti tajni delovi dogovora i ono što je sigurno je da u samom Sporazumu o slobodi kretanja piše da će obe strane učiniti sve što mogu da građani koji žive na Kosovu i Metohiji koriste ili KS ili RKS tablice", rekao je šef pregovaraćkog tima Beograda za Televiziju Most iz Zvečana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stefanović je dodao da "nije ustanovljena nikakva obaveza, niti Republika Srbija ima obavezu da prihvata jednostrane i nelegalne odluke vlasti u Prištini".

Stefanović je naglasio da je "ovo što se poslednjih dana dešava na Kosovu i Metohiji posledica jednostranog i nasilnog čina vlasti u Prištini".

"To je njihov akt nasilja i oni pokušavaju da na ovaj način spreče građane da ulaze na teritoriju Kosova i Metohije sa tablicama koje imaju prefiks srpskih opština na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zbog toga su održani nebrojeni sastanci s predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se što brže rešio taj

problem.

"Republika Srbija nikada neće prestati da izdaje srpske tablice i srpska dokumenta i to nije, niti će biti deo dogovora sa Prištinom", rekao je Stefanović i ponovio da su dogovori javni, jasni i u skladu sa Ustavom.

Šef pregovaračkog tima Beograda je kazao da je posle formiranja nove vlade neophodno preduzeti adekvatne mere koje će omogućiti građanima da i dalje koriste srpske tablice.

"Nastavićemo da izdajemo srpska dokumenta kao i do sada i da na taj način predupredimo bili kakvo nasilje i otimanje od strane privremenih institucija u Prištini", rekao je Stefanović.

Sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja stupio je na snagu 26. decembra. Kosovske vlasti najavile su da će u skladu sa tim dogovorom od 1. juna oduzimati vozila koja imaju tablice koje izdaje MUP Srbije.

Kosovski Srbi protestovali su zbog tih najava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.