Odbor za Kosovo i Metohiju: Moguće nove jednostrane akcije Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za Kosovo i Metohiju: Moguće nove jednostrane akcije Prištine

Bezbednosna situacija na Kosovu je relativno stabilna, ali veoma složena i osetljiva i postoje ozbiljni pokazatelji mogućnosti pogoršanja stabilnosti i narušavanja bezbednosti srpskog naroda, saopšteno je danas posle sednice Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost.

Predsednik Odbora Milovan Drecun, kako se navodi, u skladu sa odredbama Poslovnika Narodne skupštine, u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naveo da je Odbor razmotrio Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, BIA, VOA i VBA o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Odbor je konstatovao da su moguće nove jednostrane akcije Prištine koje mogu da ugroze bezbednost Srba, a stalni bezbednosni rizik predstavlja stalno nastojanje Prištine da pod svoju kontrolu stavi sever Kosova.

Kao neprihvatljivo i krajnje destabilizujuće ocenjeno je planirano transformisanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u "Vojsku Kosova" i pritisak koji se vrši na pojedince iz redova srpskog naroda da se pridruže ili ostanu u toj formaciji.

"Stvaranje takve oružane formacije je u punoj suprotnosti sa važećom Rezolucijom 1244 SB UN, ali i "Ustavom" Kosova, te nema ni legalitet ni legitimitet. Ta planirana formacija će biti činilac maksimalnog ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, potpuno će onemogućiti smirivanje međunacionalnih tenzija i destabilizovaće situaciju na KiM, ali i regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju.

U narednom periodu poseban rizik, kao i do sada, biće pokušaji Prištine da učlani Kosovo u Interpol, što bi u slučaju pozitivnog ishoda rezultiralo brojnim tajnim optužnicama i raspisivanjem poternica protiv mnogih iz redova srpskog naroda.

Odbor upozorava i da Srbi, posebno južno od Ibra, žive teško, gotovo bez slobode, ugrožena im je bezbednost i kretanje. Brojni su napadi i provokacije Albanaca prema srpskom stanovništvu, a samo od juna do danas registrovano je preko 40 etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu.

Agresivna retorika albanskih političkih lidera protiv zvaničnog Beograda i intenzivna medijska kampanja i fabrikovanje lažnih vesti, koje pojačavaju tenzije, unose nemir kod srpskog naroda i predstavljaju jedan od činilaca koji dodatno ugrožavaju bezbednost, ocenjeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je uočeno prisustvo i delovanje vehabijsko-selafijskih grupacija, koje su aktivne sa pozicija radikalnog islamizma i čija je prioritetna meta delovanja srpski narod na Kosovu.

Takođe, primećeno je i pojačano obaveštajno delovanje pojedinih zapadnih službi posebno na severu Kosova i Metohije, sa namerom plasiranja raznih dezinformacija i laži da bi se Srbi pridobili za saradnju i učešće u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama i što više udaljili od zvaničnog Beograda.

Odbor za Kosovo i Metohiju snažno apeluje i traži od albanskih političkih struktura da teške ekonomske probleme ne rešavaju tako što će odgovornost za takvo stanje potpuno neosnovano prebaciti na srpski narod i zvanični Beograd, čime se albansko stanovništvo radikalizuje protiv srpskog, već da se posveti poboljšanju ekonomske situacije, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i izuzetno visoke korupcije.

Odbor, s tim u vezi, osuđuje postupak privremenih institucija samouprave u Prištini da uvedu dodatne namete na robu koja na Kosovo dolazi iz centralne Srbije i BiH i traži od njih da u skladu sa postignutim dogovorima omoguće nesmetan protok ljudi i robe.

Smatramo da je albanska zajednica na Kosovu najodgovornija za bezbednost srpskog naroda, te pozivamo i albansku zajednicu i albanske političke stranke da pokažu spremnost i posvete se postizanju kompromisnog i dogovornog rešenja sa zvaničnim Beogradom, zaključuje se u saopštenju sa sednice Odbora za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Moguće pogoršanje stabilnosti na KiM

Izvor: Danas, 07.Nov.2018

Odbor za Kosovo i Meotohiju održao je danas, 7. novembra, sednicu koja je bila zatvorena za javnost, nakon koje je predsednik Odbora Milovan Drecun saopštio da postoje ozbiljni pokazatelji mogućnosti pogoršanja stabilnosti i narušavanja bezbednosti srpskog naroda Članak Drecun: Moguće pogoršanje...

Nastavak na Danas...

Jevtić u Istanbulu: Zalaganje za mir i stabilnost je obaveza

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 13:20

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić danas je, kao specijalni gost na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti, rekao da je ovaj skup dobra prilika da se govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji žive na Kosovu, ali i generalno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.