Jevtić u Istanbulu: Zalaganje za mir i stabilnost je obaveza

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić u Istanbulu: Zalaganje za mir i stabilnost je obaveza

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić danas je, kao specijalni gost na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti, rekao da je ovaj skup dobra prilika da se govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji žive na Kosovu, ali i generalno na Zapadnom Balkanu.
"Živim u području gde je bezbednosna situacija krhka i znam koliko je važno da se održi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu jer upravo od toga zavisi kako ćemo i mi na Kosovu živeti", rekao je Jevtić u obraćanju.

Dodao je da je područje Zapadnog Balkana u razvoju i da je to ono što je dobro i na čemu treba i dalje raditi.
"Ukoliko želimo da problem odnosa Srba i Albanaca na čitavom prostoru rešimo dugoročno, važno je da se u ovom trenutku suočimo i kažemo, kakve odnose želimo da imamo kao dva najveća naroda", naglasio je Jevtić.
Poseban akcenat stavio je na činjenicu da sve polazi od nas samih i da je od politike i bilo kakvih interesa te vrste, važniji život.
"Život je ono što mora da pobedi na svim prostorima. Ne smemo dozvoliti da bilo koji narod zbog politike trpi posledice. Uvek i na svakom mestu govorim da je život ispred politike i iskreno mislim da, ako se vodimo ovime, biće manje sukoba i konfilkata. Dakle, moramo da se više zalažemo za život", podvukao je Jevtić.
Iskoristio je priliku da ukaže na važnost dijaloga, jer, kako je rekao, to je najbolji način da se dugotrajno reši pitanje odnosa Srba i Albanaca.
Konferencija ovog tipa prilika je da se razmene mišljenja i iskustva o izazovima u oblasti odnosa među ljudima i bezbednosti kao produktu tih odnosa o kojoj se danas mnogo govori.
"Ovo je takođe prilika da čujemo i od drugih predstavnika različitih zemalja iz čitavog sveta koji su ovde danas došli sve ono sa čime se, kada je o bezbednosti reč, te zemlje suočavaju", istakao je ministar.
Jevtić se juče na marginama konferencije sreo sa više predstavnika različitih zemalja koji dolaze iz oblasti bezbednosti i ekonomije.
Istanbulska konferencija o bezbednosti se održava četvrtu godinu za redom i ove godine će trajati do 9. novembra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.