Od 2018. nijedno novo priznanje kosovske nezavisnosti

Izvor: B92, 02.Avg.2020, 21:52

Od 2018. nijedno novo priznanje kosovske nezavisnosti

Iako su se u prethodne dve godine na Kosovu promenile tri vlade, nijedna od njih nije uspela da obezbedi nova priznanja nezavisnosti, prenosi Koha.

Barbados je poslednji priznao Kosovo, 15. avgusta 2018. godine.

Za razliku od kosovskih vlasti, kampanja koju je vodila Srbija učinila je da do sada 18 zemalja povuče priznanja Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stubla izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pre nekoliko dana da je sprečila napore Srbije za povlačenje dva priznanja nezavisnosti Kosova, iako se u junu kosovski premijer Avdulah Hoti dogovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se zaustavi kampanja u zamenu za obustavu nastojanja Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Predsedavajuća Odbora za spoljne poslove, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj naglasila je da je zbog pandemije nemoguće maksimalno proširiti aktivnost za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama, ali, prema njenim rečima, napori nisu prestali.

"Sada je period pandemije i nemoguće je lobiranje i kretanje ljudi odgovornih za ove teme. Odlaganje procesa dijaloga je verovatno dovelo do prestanka procesa priznavanja. Nepravedno je što Srbija non-stop lobira i mi smo se tome protivili na svim instancama, i lokalnim i međunarodnim", rekla je Kadrijaj.

Ekspert za politička pitanja Dašnim Ismajlji naglasio da je neplodni dijalog doveo Kosovo u nepovoljnu situaciju prema Srbiji.

Prema njegovim rečima, pored dijaloga, politička kriza je zaustavila funkcionisanje kosovske diplomatije.

„Kosovo već nekoliko godina nema trajnu političku stabilnost, a unutrašnja politička kriza rezultira nefunkcionisanjem ili neefikasnom koordinacijom diplomatije. Pored ovoga, još jedan faktor je nedostatak koordinacije kosovske diplomatije i nepraćenje intenzivnog kursa lobiranja kako bi se obezbedio subjektivitet države u međunarodnoj politici", smatra Ismajlji.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića do sada su odluku o povlačenju nezavisnosti Kosova donele Demokratska Republika Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Nova Gvineja, Lesoto, Dominika, Grenada, Komori, Solomonska ostrva, Madagaskar, Palau, Togo, Centralnoafrička Republika, Gana, Sijera Leone i Nauru, piše Koha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.