Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privredu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Briselu da je dogovor o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednike za koje je važno da međusobno komuniciraju i sklapaju poslove.

Dogovor su danas pozdravile i Privredna komora Srbije i kosovoska privredna komora, zajedničkim saopštenjem, koje su potpisali Marko Čadež i Berat Rukići, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organe vlasti da se, bez odlaganja, dogovore o neophodnim tehničkim pojedinostima za obnavljanje letova.

Kako je kazao Čadež, poslovna zajednica zahvalna je donosiocima odluka, političkim liderima u Beogradu i Prištini, a posebno Ričardu Grenelu koji je vodio proces, kako bi posle 21 godinu ponovo došli do obnavljanja direktnog leta između Beograda i Prištine.

„Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region", rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju.

Predsednik PKS je podsetio da su poslovne zajednice još pre pet godina preporučile obnavljanje ovog leta.

"Ponovno uspostavljanje avio linije između Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših građana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica i doprineti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", naglasili su i Čadež i Rukići u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju se napominje da je upravo proces uspostavljanja dijaloga i saradnje dve komore, počet pod okriljem Evrokomore, 2013. godine, vođen u cilju približavanja poslovnih zajednica, uklanjanja barijera, unapređenja ukupne poslovne klime u regionu, kao doprinos jačanju poverenju i normalizaciji odnosa dve strane.

Jedan od prioriteta međukomorskog dijaloga, pored uspostavljanja poštanskih i železničkih usluga, bio je i obnavljanje direktnih letova između Beograda i Prištine, kao dodatnog sredstva koje će doprineti uklanjanju barijera za slobodu kretanja, ističe se u saopštenju.

Čadež, koji vodi Odbor za digitalizaciju, a ubuduće Mrežu digitalnih servisa Evrokomore, danas popodne, Predsedništvu najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja više od 20 miliona kompanija, predočiće prednosti regionalnih ekonomskih integracija na Zapadnom Balkanu i zatražiti podršku evropske privrede inicijativi „Mini Šengen".

„Godinama razgovaramo o gužvama na graničnim prelazima, a sada, kao rezultat te inicijative, između Albanije i Makedonije, Makedonije i Srbije i Srbije i Mađarske, imamo granične prelaze otvorene 24 sata, sedam dana u nedelji, sa svim službama neophodnim da obezbede slobodan, ubrzani protok robe i nesmetan izvoz i uvoz našim privrednicima. Najjednostavnije, imamo konkretan rezultat - da kamioni sa robom manje čekaju", objasnio je Čadež.

Očekuje se ističe, da uskoro bude potpisan Sporazum o slobodnom protoku ljudi, koji je, dodao je, značajan i za privredu i za građane.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čadež: Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privrednike

Izvor: Beta, 21.Jan.2020

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas u Briselu da je dogovor o uspostavljanju direktnog leta izmedju Beograda i Prištine veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednika za koje je važno da medjusobno komuniciraju i sklapaju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.