Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 09:48

OGLASIO SE BRITANSKI PARLAMENT O SITUACIJI NA KiM: Hitno smanjiti tenzije na severu Kosova, započeti rad na ZSO bez odlaganja

Novi pritisci na Beograd i Prištinu

Vlada Velike Britanije danas je, povodom najnovijeg razvoja događaja na severu KiM, pozvala Beograd i Prištinu da preduzmu hitne mere za smanjenje napetosti i istakla da očekuje da se dve strane pod hitno angažuju u dijalogu koji vodi EU i bez daljeg odlaganja započnu rad na formiranju Zajednice srpskih opština.  

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegavaju jednostrane mere i preduzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hitnu akciju za smanjenje tenzija - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade. 

London je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da obezbede da novoizabrani albanski gradonačelnici obavljaju prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i da se specijalne policijske jedinice povuku iz tih zgrada, kao i da se što pre raspišu "novi, inkluzivni izbori".    

Britanska vlada naglasila je da očekuje i ohrabruje Srbe na KiM da učestvuju na tim izborima.

Istovremeno je pozvala na hitno oslobađanje trojice kosovskih specijalaca, koji su uhapšeni 14. juna.

- Očekujemo da se Kosovo i Srbija odmah angažuju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU, a posebno da počnu rad bez daljeg odlaganja na uspostavljanju Zajednice srpskih opština - zaključila je britanska vlada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.