Novinari u Srbiji ugroženi, loš ekonomski položaj

Izvor: B92, 03.Maj.2018, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novinari u Srbiji ugroženi, loš ekonomski položaj"

Beograd -- Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da su novinari u Srbiji ugroženi i da su u lošem ekonomskom i finansijskom položaju.

Kako kaže, većina novinara radi za plate daleko ispod republičkog proseka što ih čini otvorenijim za svaku vrstu pritiska.

Radomirović je za Radio-televiziju Srbije kazao da će UNS u junu poslati Evropskoj federaciji novinara zahtev kojim se traži kažnjavanje odgovornih za ubistva i otmice 14 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpskih i albanskih novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

On je rekao i da je UNS pozdravio odluku državnog vrha da se zaustavi rad na medijskoj strategiji i da se napravi nova radna grupa.

"Spremni smo da uđemo u takvu jednu radnu grupu koja bi imala jasan mandat i rokove, ali da u njoj budu predstavnici relevantnih medijskih i novinarskih udruženja. Verujemo da taj posao može da se uradi brzo i kvalitetno i stojimo na raspolaganju za takvu vrstu rada", kaže Radomirović.

On je kazao da strategija treba da reguliše odnos države prema medijima, navodeći da UNS godinama zalaže da se strategijom obezbedi da u budućem Zakonu o javnom informisanju bude precizriana obaveza lokalnih samouprava da izdvajaju dva odsta godišnjeg budžeta za finansiranje lokalnih medija koja izvšetavjau u javnom interesu.

Prema njegovim rečima, lokalni mediji su devastirani u Srbiji, mnogi gradovi nemaju elektronske medije, a mnogi novinari koji rade u lokalnim medijma rade za izuzetno niske plate u teškim uslovima, to mora da se popravi.

"Imamo seriju loših projekata i konkursa sprovođenih u lokalnim samoupravama. UNS je ovih dana otkrio da je od 20 miliona dinara koliko je Smederevo dalo za izveštavanje u javnom interesu čak 14 miliona otišlo nekim fantomskim medijima. Bojim se da takva situacija može da se ponovi i sa konkursima koje je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, jer su u komisijama koje odlučuju o projektima ljudi za koje ne znamo ko ih je predložio tamo", kazao je predsednik UNS.

Dodao je da se UNS zalaže da se zna ko je predložio te ljude koj u komisijama koje odlučuju o novcu, navodeći da treba da budu predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja.

"Mi želimo jačanje reuglatornih tela koja se bave medijima. Predlažemo da budu zabranjeno da novac iz javnih sredstava dobijaju oni mediji koji krše etički kodeks novinara i da onaj medij koji ispravi svoje greške i ponašanje može da konkuriše za javna sredstva, ali medij koji ne poštuju etički kodeks i radna prava novianra ne treba da dobijaju novac iz javnih sredstava", kazao je Radomirović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.