Izvor: Deutsche Welle, 13.Okt.2021, 15:51

Nove tenzije na severu Kosova

Kosovska policija intervenisala je na Kosovu, pozivajući se na borbu protiv krijumčara. U pretežno srpskim sredinama je bilo sukoba sa stanovništvom, a navodno je policija teško ranila jednog čoveka u Zvečanu.

Četiri dana pred lokalne izbore na Kosovu i drugi put u manje od mesec dana, Specijalne jedinice Kosovske policije intervenisale su u većinski srpskim opštinama na Severu. Akciji protiv krijumčarenja koja se odvija i u drugim gradovima na Kosovu pridružila se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << interventna policija i carinici.

Zaplenjeni materijal

Pretresi na severu Kosova propraćeni su protestom građana, koji su se najpre okupili ispred jedne od apoteka u severnoj Mitrovici gde je najpre ušla inspekcija. Najava o zapleni lekova iz apoteka u srpskim sredinama bilo je i ranije, a novembra 2020. došlo je i do protesta i manjih tenzija kada je inspekcija kosovskog ministarstva zdravlja takođe pokušala da zapleni lekove iz srpskih apoteka koje kosovska vlada smatra ilegalnim.

U zvaničnom saopštenju Kosovske policije o akciji suzbijanja krijumčarenja, međutim, nije bilo informacija o tome protiv kojih prodajnih objekata se sprovodi akcija, a na slikama zaplenjenog materijala, vidljivi su samo prehrambeni proizvodi.

Zaplenjena roba u današnjoj akciji policije, 13.10.2021.

Današnju akciju međutim, pratili su suzavci i šok bombe, a u Zvečanu, opštini susednoj Severnoj Mitrovici, gde su se tenzije preselile nakon povlačenja policije iz Severne Mitrovice, upotrebljena je i bojeva municija.

Dan je počeo normalno

Jutro u severnoj Mitrovici bilo je tmurno i naizgled svakidašnje. Gužve u saobraćaju ispostaviće se, nisu bile prouzrokovane redovnim aktivnostima građana već komešanjem koje je nastalo na raskrsnici između multietničkog naselja Bošnjačka mahala i ostatka Severne Mitrovice.

Severna Mitrovica 13.10.2021.

Pao je prvi suzavac, postavljena je blokada prema Bošnjačkoj u vidu dva kamiona, a oglasila se i sirena za vazdušnu uzbunu. Ispred jedne od apoteka u Severnoj Mitrovici okupilo se brzo više stotina građana koji su negodovali zbog toga što su verovali da će lekovi biti konfiskovani.

„Nestalo im njihovih lekova u Prištini, pa su došli po naše", dobacila je starija građanka Severne Mitrovice u prolazu.

Za nju, kao i većinu okupljenih situacija nije bila iznenađujuća, a na pitanje da li akciju sprovodi interventna jedinica ili Specijalne jedinice kosovske policije prokomentarisali su da „nema razlike".

Mitrovica 13.10.2021.

U komešanju između građana i policije u severnoj Mitrovici zapaljeno je službeno vozilo kosovskih institucija ali i oštećeno više privatnih automobila. Policija se međutim povukla ispred građana koji su negodovali ali i bacali kamenice.

Kao i 2. oktobra kada su se jedinice Specijalnih jedinica Kosovske policije povlačile sa Jarinja i Brnjaka u sklopu najnovijeg dogovora o deesaklaciji sukoba iz Brisela, Specijalne jedinice su na jugu i u Bošnjačkoj dočekane aplauzima.

U Zvečanu su komešanja prerasla u sukobe, a policija je i pucala na građane od kojih je jedan prema informacijama iz Kliničko bolničkog centra u Mitrovici upucan i operisan i trenutno je na intenzivnoj nezi. U Zvečanu je nakon povlačenja pripadnika Kosovske policije na magistralnom putu Leposavić – Priština postavljena i barikada. Blokada u vidu dva kamiona ostala je i na ulazu u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici.

Mitrovica, 13.10.2021.

Do zvaničnih informacija šta se dešavalo, posebno u Zvečanu bilo je jako teško doći, a lokalni mediji javili su i da su trpeli pritiske demonstranata koji su ih ometala i pri izveštavanju.

Kurti: Akcija je završena

Ipak kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio se nakon povlačenja policije uz ocenu da je „akcija završena". Ovoj informaciji kasnije će biti dodata i ta da je uhapšeno osam osoba i povređeno šest policajaca.

S druge strane, uprkos upadljivom izostanku informacija u lokalnim medijima o tome šta se dešava u Zvečanu, Kurti je građane pozvao „da ne nasedaju na izveštaje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, Petar Petković, za incidente na Severu optužio je „ludaka" Aljbina Kurtija koji prema njegovoj oceni, teži da destabilizuje situaciju na terenu. Srpski državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uputio se ka Raški gde će se kasnije danas sastati sa predstavnicima Srpske liste koji u nedelju ciljaju da ponovo osvoje većinu i svih deset većinski srpskih opština na Kosovu.

Oglasila se i EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku, Žozep Borelj, potvrdio je da je u kontaktu sa Beogradom i Prištinom i naveo da su „jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju bezbednost neprihvatljive". On je strane pozvao da sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog.

Lekove kupuju i Srbi i Albanci

Državne apoteke u sklopu zdravstvenog sistema Republike Srbije ne dopremaju lekove koje prepisuju lekari u tom sistemu još od 2015. i oni se mogu kupiti samo u privatnim apotekama. Građani koji nisu platežno sposobni da stalno plaćaju terapije, lekove na recept mogu preuzeti samo u Raški ili drugim gradovima u centralnoj Srbiji.

U privatnim apotekama u sprskim sredinama kupci su neretko i Albanci, posebno stariji koji su navikli na te lekove i nevoljni su da ih zamene alternativama dostupnim na Kosovu.

Zdravstvenim sistemom u srpskim sredinama, prema sporazumima iz Brisela, trebalo bi da upravlja Zajednica srpskih opština koju je kosovska vlada imala rok da formira četiri meseca nakon sporazuma iz 2015.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.