Nova statusna konferencija za Mustafu 1.februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 09:59

Nova statusna konferencija za Mustafu 1.februara

Nova statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komadanta tzv. OVK Saljiha Mustafe zakazana je za 1. februar pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznatim i kao Sud za zločine OVK.

Na ovoj, četvrtoj po redu statusnoj konferenciji, biće reči o toku obelodanjivanja dokaza tužilaštva i odbrane u fazi pripreme za predstojeće suđenje.

Iz odluke sudije kojom zakazuje konferenciju proizlazi da Specijalizovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tužilaštvo uskoro završava obelodanjivanje svojih dokaza Mustafinoj odbrani, pa je sudija odbranu pozvao da se izjasni kada bi okončala svoju istragu i obelodanjivanje svojih dokaza tužilaštvu.

Mustafi je sudija za prethodni postupak u ponedeljak produžio pritvor. On je optužen za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Uhapšen je 24. septembra 2020. godine na Kosovu i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.