Hag: Saljihu Mustafi ponovo produžen pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 16:24

Hag: Saljihu Mustafi ponovo produžen pritvor

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova ponovo je produžio pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Prema ovoj odluci sudije za prethodni postupak, pritvor može da mu traje još dva meseca, nakon čega će sudija opet razmatrati da li i dalje stoje razlozi za njegovo zadržavanje u haškom pritvoru.

Odbrana Mustafe je prethodno tražila od sudije da mu ukine pritvor sa ili bez posebnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslova, ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje.

Sudija za prethodni postupak smatra da i dalje postoji opasnost da će Mustafa pobeći, zatim visok rizik da će ometati postupak koji se protiv njega vodi pred tim sudom, kao i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi.

"Identifikovanim rizicima, uzetim u obzir pojedinačno ili zajedno, može se efikasno upravljati samo ako se on nalazi u pritvorskom objektu", naveo je pored ostalog sudija u svojoj odluci, koja je danas objavljena na sajtu suda.

Sudija je dodao da sva uveravanja koja bi dao Mustafa bili nedovoljni da bi se garantovalo poštovanje bilo kojih uslova ili prevazilaženje konkretnih rizika od puštanja na privremenu slobodu.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferenciji krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.
Pogledaj vesti o: Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRODUŽEN PRITVOR SALJIHU MUSTAFI: Sud u Hagu smatra da postoji opasnost da će zločinac pobeći!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova ponovo je produžio pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi.., optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine...Prema ovoj odluci sudije za prethodni postupak, pritvor može da mu traje još dva meseca, nakon čega će sudija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.