Nova sednica kosovske skupštine, novi izazov za vladajuću većinu

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova sednica kosovske skupštine, novi izazov za vladajuću većinu

Hapšenje Aljbina Kurtija neće zaustaviti opoziciju na Kosovu. Poručuju da i dalje traže poništenje dogovora o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Policija je oslobodila većinu od stotinak uhapšenih pristalica "Samoopredeljenja".
Nakon hapšenja vođe kosovske opozicije Aljbina Kurtija, sutrašnja sednica skupštine biće novi izazov za vladajuću većinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ni sutra nećemo dozvoliti održavanje sednice Skupštine. Jučerašnja manifestacija je uplašila vlast. Kriminalni sporazumi sa Srbijom I Crnom Gorom, doživeli su svoj kraj", kaže Visar Imeri, predsednik pokreta "Samoopredeljenje".  
Opozicione stranke će uskoro utvrdili detalje strategije za dalji politički nastup na Kosovu. Osnova će međutim ostati ista.
Vladajuća koalicija ma koliko da se ne slaže sa zahtevima opozicije, ipak nije ostala imuna. U današnjem reagovanju vlada navoi da će o demarkaciji granice sa Crnom Gorom zatražiti međunarodnu ekspertizu, dok će za Zajednicu srpskih opstina sačekati odluku kosovskog ustavnog suda do 12 januara sledeće godine.
Kampanja opozicije i pasivnost vlade, uticali su da se u albanskoj javnosti formira negativan stav o Zajednici srpskih opština i Briselskom sporazumu Beograda i Prištine.
Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade kaže da ukoliko se desi da se bilo kakva institucija ili bilo kakva administrativna prepreka nađe na putu implementacije, onda se dovodi u pitanje dijaloga i smisao Briselskog sporazuma.
"Gledali smo nekada u prošlosti kako se to radilo, apsolutno sam uveren da uz politiku premijera Vučića, ovo neće moći da se završi onako kako bi to neki u Prištini želeli", kaže Stojanović.
Predstavnici Srba na Kosovu dodaju da je sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština obaveza vlade, i da ne sme da zavisi od volje većinske, albanske zajednice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.