Njegoš predložen za sveca

Izvor: Politika, 08.Maj.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njegoš predložen za sveca

Popunjavanje upražnjenih episkopskih mesta – jedna od glavnih tema na Saboru SPC. – Ispitivaće se kome je davan Orden Svetog Save

Na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve raspravljaće se o predlogu da se Petar Drugi Petrović Njegoš kanonizuje i proglasi svecem, potvrdio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohijeza „Politiku”. Ove godine se obeležava 200 godina rođenja „pustinjaka cetinjskog” – kako je zvao sebe Njegoš, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili „tragični junak kosovske misli” – kako ga je nazvao Ivo Andrić. Tema o „svetom Njegošu” svakako će biti jedna od od prijatnijih o kojima će raspravljati Sveti arhijerejski sabor.

Mitropolit Amfilohije kaže da se o tom predlogu dugo govori. 

– Da ne kažem, od same Njegoševe smrti. Sa strahopoštovanjem su o njemu, kao svetom čoveku, govorili raniji mitropoliti i narod kroz istoriju – kaže Amfilohije koji će lično, kao mitropolit crnogorsko-primorski, podneti ovu inicijativu Svetomarhijerejskom saboru.

Naš list saznaje da će crkveni velikodostojnici ispitati kome je do sada davan Orden Svetog Save, jer se, prema rečima izvora „Politike”, nekoliko dobitnika tog visokog priznanja SPC nalazi iza rešetaka.Nekoliko njih je predložio niko drugi do nedavno penzionisani vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda.

– Na tom spisku se nalazi i nekoliko političara – kaže sagovornik „Politike”, ukazujući na to da je jedna od mogućih tema razgovora i eventualna promena Ustava SPC, koji je donet još između Prvog i Drugog svetskog rata, pod velikim uticajem tadašnjeg monarhističkog i političkog establišmenta kraljevine Jugoslavija, te je, dodaje naš izvor,samo taj razlog dovoljan za njegovu nefunkcionalnost u mnogim pogledima. Međusobni odnosi između države i crkve, dakle, ni u prošlosti nisu bili savršeni. Ali, jedan od sagovornika iz vrha SPC sa kojim smo razgovarali ocenjuje „da nikada tako teške reči sa državne strane prema SPC nisu upućene u novijoj istoriji, kao u poslednje vreme”.

Još jedan crkveni velikodostojnik za „Politiku” kaže da će Kosovo i Metohija svakako biti tema Sabora, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina. Komentarišući varničenja koja su prethodnih dana i nedelja nastala na liniji država–crkva, upravo zbog kosovske problematike, on predviđa da ni stavovi majskog sabora SPC možda neće biti po volji vlade i državnog vrha.

Popunjavanje episkopskih mesta u velikom broju upražnjenih eparhija, takođe će biti jedna od vžnih tema na predstojećem saboru.

– Crkva se nije suočila sa tim problemom veoma dugo. Popunjavanje tih mesta će biti istovremeno i ozbiljna promena u samoj strukturi Sabora. To su, recimo, Zvorničko-tuzlanska eparhija, zatim eparhije Žička, Srednjoevropska (sa Nemačkom) i Austrijsko-švajcarska. U Nemačkoj i Austriji živi blizu 700.000 naših ljudi. To je najsnažnija i najvažnija dijaspora. Južna Amerika je takođe upražnjena. Ta eparhija je novoosnovana, ali traži svog upravnika – kaže jedan od velikodostojnika.

O tome da li će penzionisanje „problematičnih vladika”, Pahomija i Filareta, o čijem se odlasku spekulisalo i uoči prethodnih sabora, biti tema i ovogodišnjeg, u vrhu SPC postoje dve struje mišljenja. Dok jedna struja smatra da posle skandala sa Vasilijem Kačavendom pitanje vladike vranjskog Pahomija koji je 2006. oslobođen optužbi za pedofiliju zbog zastarelosti slučaja konačno treba razmotriti, uz rešavanje statusa episkopa mileševskog Filareta, koji se suočava sa pobunom sveštenstva, druga struja vladika smatra da je penzionisanje Pahomija i Filareta – tek samo spekulacija koja se obnavlja iz godine u godinu.

 -------------------------------------------------------------------------

Bira se naslednik Kačavende

Pretpostavlja se da će se na Saboru birati episkop za Eparhiju žičku. Ostaje otvoreno pitanje nemačke eparhije – da li će biti izabran novi episkop, ili će, kao administrator, ostati patrijarh Irinej. Slična nedoumica važi i za izbor novog episkopa zvorničko-tuzlanskog.

– Poznavajući vladiku banjalučkog Jefrema, koji je jedva prihvatio i sadašnju ulogu administratora Zvorničko-tuzlanske eparhije, mislim da će se birati novi episkop – kaže jedan od sagovornika „Politike” iz vrha SPC. 

Da podsetimo, Eparhijom srednjoevropskom trenutno upravlja patrijarh Irinej, a Eparhijom austrijsko-švajcarskom episkop bački Irinej.

--------------------------------------------------------------------------

SPC da se izjasni o korupciji, nezaposlenosti...

Verski analitičar Živica Tucić ističe da se SPC stabilizovala nakon udar zilota, a postojala je bojazan od podela, raskola i konflikata.

– To je sada prošlost, ziloti su podosta pali u zaborav, marginalizovali se. Sada je SPC potrebno da realno sagleda svoje unutrašnje stanje, tendencije, ali i da oceni gde je sada srpsko društvo i kako Crkva treba i može da doprinese boljitku i putu ka stabilnoj i naprednoj budućnosti zemlje. SPC treba da iznese svoj stav i o korupciji, bedi, nezaposlenosti. U vezi  čisto „političkih” tema”, za koje su nadležne vlada i parlament kao izabrana tela, treba se kretati u okvirima koja dopušta sekularna država – napominje Tucić.

On smatra da javnost očekuje stavove Crkve po pitanju nekoliko episkopa i njihovom odnosu prema hrišćanskom moralu.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 08.05.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.