Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

Izvor: Press, 27.Avg.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

Prema njegovim rečima, naša zemlja ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda:
- Sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija njoj.
Nikolić je podsetio i da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << On je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već "da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno".
- Delegacija Srbije u Kinu je došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država imamo sporazume o bescarinskoj trgovini. Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope - slikovito je objasnio šef države.
Sumirajući razgovore sa kineskim državnim vrhom, Nikolić je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno po pitanju Kosova i Metohije.
- Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji. Srbija je ponosna na saradnju sa vašom zemljom i nalazi inspiraciju u kineskom modelu razvoja. Dijalog između dveju zemljalja je značajno unapređen na svim nivoima.
Predsednik Srbije razgovarao je prethodno i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i čelnici firme "Haj spid Šandong grup", CMEC, CRBC, "Huavei", BETEK, "Shnijen Enerdži grup", "Elefant alijens", "Pauer Čajna", "Gezuba"... Na sastanku su predstavljene mogućnosti za nova kineska ulaganja u Srbiju.
POSETA ZABRANJENOM GRADU
PREDSEDNIK Nikolić je sa članovima delegacije obišao čuveni Zabranjeni grad u Pekingu. Nakon što je prošetao nekadašnjom carskom palatom, sagrađenom 1420. godine, prvi čovek Srbije je u knjigu utisaka upisao:
- Vekovi, slava, moć, nekada. Razvoj, uspon, prosperitet, sada! Kina je u mom srcu zauvek.
Nikolić je na poklon dobio knjigu o Zabranjenom gradu, koji je po obimu najveći i najcelovitiji kompleks starih građevina u Kini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.