Niče naselje Sunčana dolina, osveštan i temelj crkve

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 16:45

Niče naselje Sunčana dolina, osveštan i temelj crkve

U naselju Sunčana dolina kod Zvečana osveštan je kamen temeljac za gradnju pravoslavnog hrama posvećenog Svetom Stefanu Dečanskom.
Sunčana dolina je naselje za oko 1.500 srpskih povratnika koje gradi Vlada Republike Srbije.

Temelje novog hrama osveštao je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom uz prisustvo žitelja Zvečana i Kosovske Mitrovice.
"Na prvom mestu ovo naselje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje se ovde podiže, treba da bude naselje za one Srbe koji žele da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji i za sve oni koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu, a na mogu više u svoje domove da se vrate a žele da budu stanovnici Kosova i Metohije", rekao je vladika u besedi.
Dodao je da su izdvojena velika sredstva Vlade Srbije da se podigne ovo naselje a u okviru njega i crkva sa hramom.
"Pored tela treba čuvati i spasavati dušu", poručio je vladika i istakao da treba da budemo ono što smo uvk bili.

"Nije samo bitno da nas ima na broju, već treba da budemo ono što smo uvek bili, a u tome nam pomažu naši hramovi i naša vera i naši svetitelji, da ostanemo kršten narod, narod Svetoga Save, svetih Nemanjića i među njima najslavnijeg kralja mučenika Svetoga Stefana Dečanskog", rekao je vladika.
On je pohvalio i pomolio se za trudbenike da "dovrše sve započeto, a na korist naših ljudi i našeg naroda kako bi trajali i istrajali na ovim svetim prostorima".
U naselju Sunčana dolina više od polovine od 250 stambenih objekata je završena. Pored gradnje hrama, u naselju treba dovršiti ostatak objekata i infrastrukturu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.