Nešto novo na Kosovu: Albanci uče srpski, Srbi albanski

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešto novo na Kosovu: Albanci uče srpski, Srbi albanski

Kako bi se poboljšala komunikacija između opštinskih službi i građana srpske nacionalnosti, opština Priština počela je da organizuje kurseve srpskog jezika za službenike u administraciji koji rade sa strankama.

Dvadesetpetogodišnji službenik matične službe u opštini Priština, Bleart Rafuna tri puta nedeljno pohađa kurs srpskog jezika koji se održava u okviru opštine.

"Za obavljanje našeg posla je veoma potrebno poznavanje srpskog jezika. Dolazi mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srba s kojima treba da se sporazumemo. Inače u prvom redu, ja sam imao želju da naučim što bolje srpski jezik, drugo je to što posao koji ja radim zahteva da komuniciram s ljudima i to je razlog da mi govorimo srpski. Od njih ima onih koji govore albanski ali ima i onih koji ne govore, tako da je komunikacija puno teža", kaže Bleart Rafuna.

Predavač na kursu koji ima 55 polaznika, kaže da je veoma zadovoljan interesovanjem.

"U svakom slučaju ovakav jedan primer može da posluži i drugim opštinama. Na kraju krajeva znate oni imaju građane koji dolaze iz srpske zajednice tako da će njima ovo pomoći da kada se lakše sporazumeju i da izađu na susret građanima i da odgovore na njihove zahteve“, kaže Davor Petrović.

Zvaničnici opštine se nadaju da će se i srpski službenici koji rade u opštini Priština prijaviti kako bi pohađali kurs albanskog jezika, iako je broj srpskih službenika mnogo manji u odnosu one albanske, i zbog toga je interesovanje za pohađanje albanskog kursa manji.

"Imamo starije generacije koje imaju dosta problema s engleskim jezikom, a i one mlađe koje imaju problema s albanskim i srpskim jezikom. Ja na primer pripadam jednoj generaciji kojoj Jugoslavija ne predstavlja puno i nismo imali pristup srpskom jeziku kao što su imali naši roditelji“, kaže Saranda Bogujevci.

Kursevi dva zvanična jezika na Kosovu počeli su da se organizuju u 12 opština širom Kosova, a njihovo organizovanje pomažu misija OEBS-a na Kosovu zajedno s kancelarijom poverenika za jezike pri Vladi Kosova.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Albanci uče srpski, Srbi albanski

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2016

Kako bi se poboljšala komunikacija između opštinskih službi i građana srpske nacionalnosti, opština Priština počela je da organizuje kurseve srpskog jezika za službenike u administraciji koji rade sa strankama...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.