Neredi u Prištini, 15 povređenih među kojima i dvoje novinara

Izvor: RTS, 09.Jan.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Prištini, 15 povređenih među kojima i dvoje novinara

Pristalice kosovske opozicije protestovalo protiv vlade i sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. Zgrada vlade u Prištini gađana kamenicama i Molotovljevim koktelima. Privedena 24 demonstranta, povređeno 15 osoba, među kojima i dvoje novinara.
18.10 - Povređeno 10 policajaca, troje građana i dvoje novinara, kaže portparol policije Beki Keljani. Privedeno je 24 demonstranata.
17.20 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dvojica pripadnika specijalnih snaga kosovske policije zahvaćeni su vatrom kada su na njih bačeni molotovljevi kokteli, a jedan je povređen čvrstim predmetom.
17.00 - Grupa demonstranata pokušala da se probije u centar grada ali ih je policija sprečila vodenim topovima. Demonstranti bacali pirotehniku na policiju.  

16.45 - Situacija se donekle smirila, ali još uvek ima demonstranata na ulicama. U pokušaju da smire tenzije, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i jedan od lidera opozicije Ramuš Haradinaj pozvali su na mir. 
16.25 - Prištinski mediji javljaju da su uhapšene desetine demonstranata kao i da je veliki broj povređenih prebačen u bolnice. 

15.33 - Žestoki okršaji policije i demonstranata u centru Prištine. Za sada nema informacija o povređenima. 

15.42 - Kosovska policija suzavcem rasteruje demonstrante iz centra grada. Prištinski mediji javljaju da u akciji učestvuju i oklopna vozila policije. Skup opozicije je, zvanično, završen.

15.15 - Pristalice opozicije bacaju Molotovljeve koktele i kamenice na zgradu vlade. Policija odgovorila suzavcem. Lideri opozicije pozvali demonstrante na mir.
Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u centru Prištine tražeći ostavku vlade Ise Mustafe i povlačenje potpisa sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Na jednom od do sada najvećih protesta okupljene pristalice opozicije nosile su zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije, transparente na kojima je pisalo "Dole zajednica", "Stop policijskoj brutalnosti".
Demonstranti su se najpre okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta i u velikoj koloni uputili u centar grada prema zgradama skupštine i vlade, ne sačekavši ni da vođe opozicije završe sa obraćanjem prisutnima.
Bezuspešmo su predstavnici opozicije pokušavali da smire svoje pristalice. Bilo je kamenica, petardi, a ponajviše molotovljevih koktela.
U trenutku kada je pretilo da će plamen zahvatiti veći deo zgrade vlade policija je krenula da interveniše. Petnaestak minuta je trajao sukob policije i demonstranata na glavnom trgu u Prištini.

Policija je koristeći suzavac uspela da rastera demosntrante u sporedne ulice. Potom je zabranila svako kretanje centrom grada.
Sukob polcije i demonstranata se preneo na ostale delove grada. Goreli su kontejneri, gume od automobila. Povređeno je ukupno 10 policajaca i četiri civila, među kojima ima i novinara. Uhapšeno je 24 demonstranata.
Policija je saopštila da je na protestu učestvovalo osam hiljada ljudi. Opozicija tvrdi da ih je bilo neuporedivo više. 
Opozicioni lideri, Ramuš Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će protesti trajati sve dok ne padne koaliciona vlada Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.
Haradinaj je poručio da vlast gubi kontrolu i da oni odlaze zajedno sa korupcijom, ZSO i demarkacijom što je, kako je ocenio, potvrdio i Ustavni sud Kosova.

Predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri naveo je da je hiljade građana protestovalo širom Kosova, da je kosovski Ustavni sud doneo odluku da ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom zbog čega kosovska vlada mora da podnese ostavku.
"Ova narodna masa garantuje da se vlast ne drži policijom i pritiskom. Nema demokratije kada su na čelu kršioci Ustava", rekao je Imeri pozdravljen aplauzom.
Policija je rasporedila sve raspoložive snage u pokušaju da spreči da demonstracije opozicije prerastu u sveopšte nasilje.
Opozicione stranke tvrde da je policija zaustavila autobuse koji su dovozili aktiviste na protest u Prištini.
Pre početka demonstracija, prištinske komunalne službe uklonile su kamene kocke kojima je popločano nekoliko ulica, kao i kontejnere.

Kosovska opozicija novi protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na protestu u Prištini povređeno 15 osoba

Izvor: Beta, 09.Jan.2016

Tokom protesta opozicije u Prištini danas je povredjeno 10 policajaca, troje gradjana i dvoje novinara, a privedeno je 24 demonstranata, saopštio je večeras portparol Policije Kosova Beki Keljani.On je kazao da je Policija Kosova veoma profesionalno i uz maksimalno uzdržavanje postupala tokom eskalacije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.