Nema šanse da Srbija prizna Kosovo u Vašingtonu; Za sporazum nije dovoljan ni Tramp

Izvor: B92, 19.Avg.2020, 21:24

"Nema šanse da Srbija prizna Kosovo u Vašingtonu"; "Za sporazum nije dovoljan ni Tramp"

Stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Veber izjavio je da ne postoji šansa da u Vašingtonu bude postignut sporazum koji uključuje priznanje Kosova od strane Srbije.

On je dodao da će se na tom sastanku razgovarati o ekonomskim pitanjima.

Veber je za Gazeta Ekspres govorio o sastanku kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavljen za 2. septembar u Beloj kući.

Prema njegovim rečima, Vučić će moći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da potpiše bilo kakav sporazum koji mu bude ponuđen za stolom, prenosi Kosovo Onlajn,

"Vučić će sigurno potpisati bilo koji sporazum koji mu bude predložen u Vašingtonu, čak i samo radi održavanja dobrih odnosa s administracijom, u nadi da će Tramp pobediti na izborima u novembru. Kosovo je u potpuno drugačijem položaju kada govorimo o onome što je ostalo od glavnog zapadnog saveznika pod vođstvom Trampa", rekao je Veber.

Kako je naveo, s druge strane, Hoti bi trebalo da razmisli dva puta pre potpisivanja.

"Hoti i vladajuća koalicija moraju dva puta razmisliti o tome šta će biti spremni da potpišu. Ako se radi o čisto ekonomskom dogovoru, možda bi bilo mudro taktički i potpisati to, samo da bi se izbeglo otvaranje sukoba s Grenelom i Trampom. S obzirom da nijedan od 'sporazuma' o kojima je Grenel pregovarao nema nikakvo praktično značenje i nijedan od njih nije obavezujući i neće se primeniti, osim u kontekstu budućeg sveobuhvatnog sporazuma", ocenio je Veber.

Međutim, istakao je da znatiželjan je da vidi kako će Hoti legitimisati svaki parcijalni sporazum potpisan u Vašingtonu, bilo da je ekonomski, nakon velikih neslaganja u Prištini posle samita u Briselu i zahteva svih političkih stranaka da se dijalog ne prebacuje na tehnički nivo.

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan je poručio i da su kosovske političke stranke u pravu time što insistiraju, jer će povratak na tehnički nivo biti korak unazad za proces i prepreka postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

"S pravom se nesme dozvoliti povratak pregovora na tehnički nivo, jer je to korak unazad nivoa pregovora za sveobuhvatni sporazum", dodao je Veber.

On je ocenio da kada govori o potpisivanju ekonomskog sporazuma to znači da potencijalni ekonomski sporazum ne bi trebalo da utiče na "suverenitet i državnost Kosova".

Veber je naveo da sastanak u Vašingtonu 2. septembra posmatra kao pokušaj da se stvori slika koja će pomoći Grenelu da napreduje u karijeri, a Trampu da pobedi na izborima u novembru.

"Sastanak koji će pomoći Trampu da se američkim biračima predstavi kao 'onaj koji sklapa dogovore', zasnovan na vodećem principu njegove politike da je svaki dogovor dobar posao", rekao je nemački stručnjak.

Veber je naglasio i da na sastanku 2. septembra ne može biti sličnog sporazuma onom između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer postoje suštinske razlike između dva pitanja i prema njemu ne postoji šansa da 2. septembra bude postignut sporazum koji bi mogao da uključi priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

Ocenio je da će se sastanak 2. septembra u potpunosti usredsrediti na ekonomska pitanja jer, kako kako je naveo, Grenel nije uspeo da postigne politički dogovor i da sada traži lakši način za postizanje simboličnog uspeha.

Na pitanje o mogućnosti da Tramp bude na sastanku 2. septembra i o obavezi koju bi američki predsednik mogao da tako nametne stranama da potpišu sporazum, Veber je istakao da ni Trampova politička težina neće biti dovoljna da se postigne politički sporazum.

"Kao što sam već rekao, priroda problema na Balkanu je bitno drugačija, a čini se da je vreme za političko 'rešenje' predvođeno SAD na sreću prošlo", zaključio je Veber.

BODO VEBER
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veber: Ne postoji šansa da 2. septembra u Vašingtonu bude postignut sporazum

Izvor: Danas, 19.Avg.2020

Nemački stručnjak za zapadni Balkan Bodo Veber izjavio je da ne postoji šansa da 2. septembra u Vašingtonu bude postignut sporazum koji bi mogao da uključi priznanje Kosova od strane Srbije i da taj sastanak posmatra kao pokušaj da se stvori slika koja će pomoći Grenelu da napreduje u karijeri,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.