Neke sile stopiraju  nezavisnu istragu o trgovini  organima

Izvor: Blic, 09.Jul.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neke sile stopiraju nezavisnu istragu o trgovini organima

BEOGRAD - Naš zahtev da istražitelji u slučaju trgovine organima na Kosovu i u Albaniji rade sa mandatom i da svoj izveštaj podnose Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u ovom trenutku, nažalost, zaustavili su oni koji imaju institucionalni kapacitet da to učine u tom telu, kaže u razgovoru za “Blic” ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ukazujući jasno da je reč o velikim silama SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj... Ima šanse da Srbija predsedava OEBS-om: Vuk Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Da li je time nestala i poslednja šansa da se sprovede nezavisna istraga pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti?



- Razgovori se nastavljaju. Želeo bih da verujem da ćemo u nedeljama koje su pred nama ipak uspeti da prevaziđemo blokadu i ostvarimo napredak. Ukoliko se to ne desi, biće izuzetno teško odupreti se utisku da u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu postoji nešto što iz nekog razloga nikako ne bi smelo da izađe na svetlost dana.

Evropska komisija bi u oktobru trebalo da da mišljenje o spremnosti Srbije da počne proces pristupanja EU. Da li je realno da u isto vreme dobijemo i status i datum početka pregovora?

- Taj cilj je ostvariv, ali moram da budem iskren i da kažem da je uspeh daleko od izvesnog. Mnogo toga će zavisiti ne samo od nas samih već i od političkih prilika unutar EU. Ne smatram da je bilo koji datum od presudne važnosti. Treba da nastavimo da radimo i da se koncentrišemo na sprovođenje evropskih reformi, bez obzira kada će se u formalnom smislu donositi odluke u pristupnom procesu.

Opširnije u štampanom izdanju.

Povezane vesti: PS OEBS aklamacijom sutra usvaja rezolucije Još bez saglasnosti o nezavisnoj istrazi o trgovini organima Odalović: Rešavanje sudbine nestalih je prioritet Karla del Ponte: Zatečena sam, nisu me zvali u istraživački tim EU formira specijalan tim za istragu Martijevog izveštaja
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.