Jeremić: Istraga samo pod okriljem UN (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Jul.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Istraga samo pod okriljem UN (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da je za istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji neophodan mandat Saveta bezbednosti UN i da u suprotnom postoji velika šansa da počinioci tih zločina ostanu nekažnjeni. Srbija neće popustiti niti se povući u svom zahtevu za zadovoljenjem pravde, naglasio Jermić.

U obraćanju na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u beogradskom Sava centru, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o trgovini organima na Kosovu i Metohiji treba da se obavi pod mandatom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN). Jednio istraga pod okriljem SB može da obezbedi punu saradnju svih zemalja članica UN, naglasio je Jeremić.

U suprotnom, svi umešani u taj ratni zločin mogu da ostanu van domašaja pravde tako što će napustiti Kosovo i otići u bilo koju od 180 zemalja sa kojima Euleks nema Sporazum o ekstradiciji, kazao je Jeremić.

"Zbog čega nailazimo na žestok otpor nekih da se u ovu istragu uključi Savet bezbednosti. Iskreno, nemamo odgovor na to pitanje. Ali u jedno sam siguran i želeo bih da s tim u vezi budem potpuno jasan, Srbija neće popustiti niti će se povući u svom zahtevu za zadovoljenjem pravde", istakao je Jeremić.

On je ocenio da Euleks ima realna ograničenja u pogledu jurisdikcije ali da je mandat SB potreban i zbog toga što je u svim prethodnim slučajevima ratnih zločina na Balkanu, SB davao mandat za istragu bez obzira kojoj su strani pripadali počinioci.

Jeremić: Pregovori sa EU 2012, Kosovo ne priznajemo!

Jeremić: Spremni smo na dogovor sa Prištinom

Odbor PS OEBS-a prihvatio rezoluciju o trgovini organima, ali bez mandata UN

"Šta može biti razlog da se za osumnjičene za trgovinu ljudskim organima pravi izuzetak. Da li bi oni trebalo da uživaju posebne privilegije, imunitet ili zaštitu ili bi i za njih trebalo da važe isti standardi kao i za ostale ratne zločince na Balkanu", upitao je ministar spoljnih poslova.

Jeremić je rekao da Srbija ne traži nikakav vanredni položaj ili standarde ali da nema moralno pravo da pristane na bilo šta manje i da niko, bez obzira na nacionalnu pripadnost i političko uverenje u pogledu Kosova, ne sme da prihvati tako nešto.

On je naveo da su ozbiljnost tvrdnji da je na Kosovu bilo trgovine organima uzdrmale savest čovečanstva i na svetlost dana iznele da je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) čiji su pripadnici trenutno visoki politički funkcioneri u Prištini, odgovorni za kidnapovanje stotine srpskih civila pre, za vreme i nakon rata na Kosovu.

Jeremić je podsetio da su prema navodima izveštaja specijalnog izvestioca Dika Martija, tim ljudima vadjeni organi i da su oni ostavljeni da umru a da su ti organi prodavani ne samo u Evropi već i u nekim delovima Afrike, Bliskog istoka i Azije.

"Ovde se radi o stravičnoj praksi, do sada nezabeleženoj u krvavim analima brutalnih ratova u Evropi. Ukoliko se ove tvrdnje dokažu, OVK će biti optužena za potpuno novu kategoriju ratnih zločina, za ekstreman zločin protiv čovečnosti", reko je Jeremić i dodao da nema sumnje da takve optužbe moraju biti ozbiljno istražene.

(Beta)FOTO:Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga o organima pod okriljem SB UN

Izvor: Beta, 09.Jul.2011

BEOGRAD, 9. jula 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je u subotu da je za istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji neophodan mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da u suprotnom postoji velika šansa da počinioci tih zločina ostanu nekažnjeni...U obraćanju...

Nastavak na Beta...

Jeremić: Istraga o trgovini organima samo pod okriljem SB UN

Izvor: EMportal, 09.Jul.2011

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je danas da je za istragu o trgovini organima na Kosovu neophodan mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da u suprotnom postoji velika šansa da počinioci tih zločina ostanu nekažnjeni.

Nastavak na EMportal...

Vekarić: Nezavisna istraga suština rešenja (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Jul.2011

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da je nezavisna istraga suština rešavanja pitanja nelegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu. Mora se pružiti maksimalna zaštita svedocima koji se usude da govore, rekao Vekarić. ..Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je...

Nastavak na S media...

Istraga o trgovini organima samo pod okriljem SB UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2011

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je za istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji neophodan mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da u suprotnom postoji velika šansa da počinioci tih zločina ostanu nekažnjeni...U obraćanju na zasedanju Parlamentarne skupštine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić: Srbija spremna da radi na transformaciji Balkana

Izvor: Blic, 09.Jul.2011

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će, "ako dobije ulogu predsedavajućeg OEBS-a 2014. godine, Srbija raditi na približavanju različitih stavova članica te organizacije, kao i na transformaciji Balkana u dinamičniji region. ..Srbija će podneti formalni zahtev...

Nastavak na Blic...

Neke sile stopiraju nezavisnu istragu o trgovini organima

Izvor: Blic, 09.Jul.2011

BEOGRAD - Naš zahtev da istražitelji u slučaju trgovine organima na Kosovu i u Albaniji rade sa mandatom i da svoj izveštaj podnose Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u ovom trenutku, nažalost, zaustavili su oni koji imaju institucionalni kapacitet da to učine u tom telu, kaže u razgovoru za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.