Nećemo brisati preambulu, bolje da Kosovo napravi svoju

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo brisati preambulu, bolje da Kosovo napravi svoju"

Beograd -- Srbija neće iz Ustava menjati ono što je uverenje 90% građana, a pokrajina bi trebalo da u svoj ustav unese institucionalnu vezu sa Srbijom, kaže Marko Đurić.

Gostujući u Kažiprstu, on je rekao da se zbog ulaska u EU iz srpskog Ustava neće brisati preambula, "zasnovana na istorijskim, političkim i moralnim argumentima".

Đurić kaže da je za Beograd u pregovorima s Prištinom i dalje prvo pitanje Zajednica srpskih opština i tvrdi da Edita Tahiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stalno "iznosi iskrivljeno viđenje stvarnosti".

"Imali smo dosad najduže razgovore u Briselu, ozbiljno mučne. Gospođa Tahiri svoje viđenje sveta prikazuje javnosti kao realnost, iako je to neko iskrivljeno ogledalo stvarnosti", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za KiM navodi da Edita Tahiri relativizuje ceo pregovarački proces i "stavlja se u ulogu EU" kada govori o tome kada će biti otvoren most na Ibru.

"Dok cela Ulica kralja Petra ne postane pešačka zona, otvaranja mosta ne može biti. Za nas je važna bezbednost u Mitrovici, mora se obezbediti to da ne mogu konvoji da uleću iz južnog u severni deo Mitrovice. Nama je važno da punkt Kfora bude u blizini", naveo je Đurić.

Na pitanje zašto se to o čemu se razgovara u Briselu "ne stavi na papir", već svaka strana svom delu javnosti iznosi svoje viđenje stvari, Đurić kaže:

"Tahiri oštećuje time svoj kredibilitet. Mi smo u četiri ujtru sedeli sa najbližim saradnicima Federike Mogerini i ona je tim ljudima dala reč da neće iznositi svoje interpretacije, to neki svoje izmišljeno viđenje, pa je opet to uradila".

Kako kaže, ona je tako "ponovo pokušala da profitira na nekoliko sati u svojoj javnosti".

"Verujte, to što ja kažem da most neće biti otvoren dok ulica ne bude pešačka zona, to će preneti i albanski mediji pa će ona opet ispasti smešna", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, zasad nema uslova i potrebe da srpski i kosovski premijer sednu za sto.

"Predsednik vlade je pokazao da kada treba da se založi za srpske interese, kada treba da se uradi nešto hrabro u procesu normalizacije, on je tu, isto kao i kada treba da se kaže ne. Ali zasad na najvišem nivou nema razgovora, mi smo na to spremni, kada se stvore uslovi", kaže Đurić.

Takođe, naveo je da za Srbiju ništa ne znače razgovori kosovskih vlasti sa Crnom Gorom oko demarkacije granice, jer ne može "lažna država" menjati granice Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurić: Kosovo da stavi veze sa Srbijom u Ustav

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija iz Ustava neće menjati preambulu o Kosovu i ono što je zasnovano na istorijskim argumentima, te da bi pokrajina to trebalo to da učini i u svoj Ustav unese institucionalne veze sa Srbijom..."Pokrajina treba da promeni svoj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.