Nastavak sukoba politike i kulture u Prizrenu

Izvor: Southeast European Times, 01.Dec.2011, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak sukoba politike i kulture u Prizrenu

Kosovska skupština odbija da usvoji zakon o očuvanju kulturnih spomenika u istorijskom centru Prizrena, uprkos tome što je on potekao iz Ahtisarijevog plana o nezavisnosti.

01/12/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 1.12.2011.

Nacrt zakona za uređenje zaštite istorijsko-kulturnih spomenika u centru Prizrena -- gradu na jugu Kosova sa unitarnim statusom -- nastavlja da izaziva reakcije, s obzirom da njegovi protivnici tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da pruža Srpskoj pravoslavnoj crkvi „privilegovan status“.

Kosovska vlada usvojila je zakon u februaru, ali parlament uporno to ne čini, uprkos pozivima premijera Hašima Tačija da se ispune međunarodne obaveze zemlje.

Protivnici osporavaju definiciju po kojoj određene građevine -- pre svega Crkva Svetog Đorđa Srpske pravoslavne Crkve i bogoslovska škola Sveti Ćirilo i Metodije -- predstavljaju kulturne spomenike. Protivnici takođe osporavaju odredbe zakona o zabrani izgradnje u krugu od 100 metara od centra grada.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije (MCK) Kristijan Palme rekao je da se zakonom pružaju efektivne mere za očuvanje izuzetne kulturne i verske različitosti Prizrena, osiguranjem kontrolisane i usklađene izgradnje.

„Ovim zakonom neće se pružiti veća prava ovoj ili onoj interesnoj grupi. Sve interesne grupe biće zastupljene na isti način u Komisiji za kulturno nasleđe ... niko neće imati pravo veta. Istorijski centar Prizrena vodiće opština. Kosovska vlada ostaće nadležna i biće odgovorna ... na toj teritoriji“, rekao je Palme za SETimes.

Neki Albanci, kao što je izvršna direktorka Kosovske inicijative za stabilnost Enđeluše Morina, slažu se, ali tvrde da je potrebno povesti debatu u zemlji da bi se krenulo napred sa tom inicijativom.

Morina je kritikovala zakon, jer je njime predviđeno stvaranje Biroa za istorijski centar, koji je ona nazvala birokratskim mehanizmom.

„Ako bude odobren u originalnom obliku, nemojte biti iznenađeni ako u skorijoj budućnosti čujemo pritužbe iz te institucije da ne može da učini bilo šta da zaustavi uništavanje centra“, rekla je Morina za SETimes.

Ona je dodala da novi zakon zahteva odobrenje Srpske pravoslavne crkve u vezi sa obavljanjem aktivnosti koje utiču i na taj objekat, ali ne i saglasnost drugih verskih zajednica ako su u pitanju njihovi objekti.

Nacionalistička stranka Vetevendosje ide korak dalje. Ona tvrdi da zakon predstavlja opasnost, jer je prema njemu centar vlasništvo verske zajednice, a ne građana Prizrena.

„Stanovništvo Prizrena jedan je od naslednika tog nasleđa, bez obzira na veru ili etničko poreklo“, rekao je Liburn Aliju iz Vetevendosja za SETimes.

Aliju je dodao da su zakonom ti spomenici izolovani od drugih, jer se crkvi daje nadležnost nad njima. „[Njime se] spomenicima unutar ove oblasti pruža specijalan tretman. Ovaj zakon trebalo bi da bude baziran na pravilima svetske baštine, na osnovu principa UNESKO-a, a ne na načinu na koji smo mi dobili ovaj zakon u parlamentu“, rekao je on.

Palme, međutim, tvrdi da će očuvanje izgleda istorijskog centra Prizrena pomoći da se privuku posetioci i pomogne ekonomski razvoj grada, kao i Kosova.

„Odobrenje ... je obaveza koja proizlazi iz Sveobuhvatnog predloga statusa [od strane EU] . Očuvanje lepota Prizrena tako što će se osigurati da se izgradnja u istorijskom centru odvija na kontrolisan, uređen način, nije samo lokalna obaveza, nego stvar od nacionalnog i međunarodnog interesa“, rekao je Palme.

MCK se sada nada da vlada može da ubedi Albance da će zakon biti u njihovu korist.

„MCK poziva sve kreatore politike na Kosovu da ostanu potpuno posvećeni zaštiti i očuvanju kulturnog i verskog nasleđa, u čemu će ovaj zakon igrati važnu ulogu. Prilično sam uveren da će ovi zakoni biti sprovedeni, ali smatram da je potrebno da vlada učini još puno toga da objasni građanima njihove prednosti“, zaključio je Palme.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.