Najmoćniji lideri pričali o nama na sastanku: Putin i Tramp za PODELU Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmoćniji lideri pričali o nama na sastanku: Putin i Tramp za PODELU Kosova

Kosovo goruća svetska tema

Dvojica najmoćnijih svetskih lidera Vladimir Putin i Donald Tramp tokom istorijskog susreta u Helsinkiju dotakli su se i situacije na Balkanu i rešenja kosovske krize!

Pročitajte i:

Kako prenose diplomatski izvori sa samita, predsednici Rusije i SAD razgovarali su o svim gorućim svetskim temama – situaciji na Bliskom istoku, Siriji, Severnoj Koreji, Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali i o problemu Kosova.

Oni su na marginama skupa u Finskoj razmenili mišljenja i zaključili da bi podela Kosova bila prihvatljiva opcija za trajno rešenje kosovskog problema i da bi donela mir i stabilnost ovom delu regiona.

- Poznato je da je Kosovo jedno od glavnih svetskih žarišta i da u svetu ima status balkanskog "bureta baruta" koje svakog trenutka može da eksplodira. Dvojica lidera upravo su svoj susret, ali i razgovore koje su imali na marginama samita iskoristili da porazgovaraju o svim temama koje mogu biti pretnja po globalnu stabilnost, što Kosovo svakkao jeste i zbog činjenice da je delom i uporište ekstremnih islamista. Putin i Tramp žele da ispišu novu eru u međunarodnim odnosima i obojica zastupaju stav da nije logično da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Tako se došlo i do pitanja podele Kosova kao prihvatljivog rešenja – navode diplomatski izvori Informera.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da su Balkan i Kosovo svakako bili tema samita u Helsinkiji.

- Balkan je tradicionalno područje konflikata i područje velikog mešanja stranih sila. Nema sumnje da je to posledica strateškog značaja našeg regiona. Sa tog stanovišta ima osnova da i velike sile razmenjuju svoje poglede o Balkanu, a to se svakako odnosi i na Kosovo. Rusija i Amerika mogu doprineti rešavanju problema na Balkanu i stabilizaciji – ističe Jovanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.