Na sednici i o etnički motivisanim napadima na Srbe...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2019, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sednici i o etnički motivisanim napadima na Srbe...

Mere koje Priština sprovodi u cilju narušavanja funkcionalnosti srpskih opština na Kosovu i Metohiji i etnički motivisani napadi na Srbe od 2014. do 2018. godine deo su izveštaja koji će biti predstavljen u ponedeljak, 27. maja, na sednici u Skupštini Srbije.

U tom periodu evidentirano je 465 etnički motivisanih napada na Srbe, piše u izveštaju u kom se navodi da je bilo i 150 slučajeva pljački i uništavanja srpske imovine, 45 napada na kulturno-istorijske spomenike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << verske objekte i groblja, 118 provokacija i pretnji, 62 fizička napada, 30 kamenovanja kuća, vozila i ljudi...

Deo izveštaja odnosi se na mere Prištine za narušavanje funkcionalnosti srpskih opština na KiM i promenu etničke strukture u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra - Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Među tim merama su ugrožavanje bezbednosti srpskog stanovništva pritiscima kriminalnih grupa kao što su pljačke, zastrašivanja i napadi u cilju pojačanog iseljavanja Srba.

Takođe, vršena su i hapšenja i podizane optužnice protiv lokalnih srpskih zvaničnika i viđenijih Srba pod izgovorom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u cilju razbijanja jedinstva i izazivanja sukoba među političkim liderima Srba, slabljenja uticaja Beograda i stvaranja straha kod srpskog stanovništva.

Osim toga, vršen je otkup kuća i imanja od Srba i njihovo trajno iseljavanje, kupovana najvrednija imanja na važnim lokacijama za plansko naseljavanje Albanaca, građene vikendice u vikend-naseljima i na obodima većih opština, kao i masovna promena prijave prebivališta u pogodnom trenutku.

Takođe, među merama je i ispisivanje albanskog stanovništva iz biračkih spiskova graničnih opština sa albanskom većinom i njihovo upisivanje u biračke spiskove opština sa većinski srpskim stanovništvom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.