Na Rusiju uvek možemo da računamo, a Tramp nam neće vratiti Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Rusiju uvek možemo da računamo, a Tramp nam neće vratiti Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sa predstavnicima svih zemalja u dobrim odnosima, naročito posle posete Srbiji. On je dodao da mu je najdraži gost ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koga prvog okrene kada Srbija ima neki problem.

- Nismo još u situaciji da kada okrenemo Džona Kerija znamo da smo rešili problem, a kada okrenemo Lavrova ne znači da smo rešili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << problem, ali znamo da je Rusija na našoj strani i da kada je reč o UN odluka ne može biti doneta na štetu Srbije i to se desilo već nekoliko puta - povodom rezolucije o Srebrenici, raznih učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i to je odnos prijateljstva - rekao je Dačić gostujući na Televiziji Pink.

Osvrnuvši se na nedavno glasanje u UN kada je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu, Dačić je rekao da Srbija ne bi mogla da glasa protiv interesa Rusije a da istovremeno očekuje njenu podršku u spornim situacijama.

- Rusija je glasala protiv članstva Kosova u UNESCO, a Ukrajina nije ni došla na tu sednicu, iako nisu priznali Kosovo. Zašto? Zato što i Ukrajina radi kao i Srbija, ono što odražava interese onih koji ih podržavaju - rekao je Dačić.

On je kazao da je sa svim državnicima sa kojima se do sada susreo u dobrim odnosima, kao i da poseduje "kolekciju" od 100 brojeva mobilnih telefona kolega iz različitih zemalja.

- Imam tu sreću, a i takav sam po prirodi da sa kim god sam se sreo ostajem u dobrim odnosima i u poslednje vreme sreo sam se sa Lavrovim i sa ministrom spoljnih poslova Kine, šefom diplomatije Velike Britanije Borisom Džonsonom koji je naš veliki prijatelj, sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem uvek možemo da stupimo u kontakt - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kazao je da Srbija u regionu uživa najveći ugled kao najveća zemlja koja je ostvarila najveće rezultate.

- O tome govori ogroman broj susreta na najvišem nivou - rekao je on.

On je dodao da Srbija mora da razume procese u svetu koji su se desili u poslednje vreme, poput Bregzita, pobede desničarskih stranaka, pobedu Trampa na predsedničkim izborima u SAD, a koja najavljuje novu poziciju te zemlje na međunarodnoj sceni.

- Trampova pobeda znači da će Srbiji biti bolje nego za vreme Obamine ili Klintonove administracije, jer Tramp najavljuje drugačiji prilaz SAD svetskim krizama, i koji smatra da ne treba da se meša u sve krize i izigrava svetskog policajca i da nameće svoje koncepte, a za to često navodi primere Balkana i bombardovanje - rekao je Dačić.

On je, medutim, dodao da ne treba očekivati ni promene o kojima pišu mediji, poput onih da će Tramp Srbiji vratiti Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.